Миков: Ще внесем законопроект, който ще разреши проблема с бюджетния дефицит

Фондът за гарантиране на влоговете да бъде допълнен от резерва на Управление „Банково”

До края на деня или утре ще внесем законопроект, с който намираме решение по отношение на бюджетния дефицит, така че той да не се превишава при осигуряването на средства за попълване на Фонда за гарантиране на влогове. Това каза на пресконференция председателят на БСП Михаил Миков, предаде „Фокус”.

„Що се отнася до актуализацията на Бюджет 2014 – смятаме, че има възможности от резерва на Управление „Банково” да бъдат осигурени средства за допълване на Фонда за гарантиране на влогове. Там, по наша информация, има около 4 милиарда лева, а са необходими далеч по-малко”, уточни той.

„Вторият вариант е да се търси ангажиране на ресурси от частните пенсионни фондове, които и без това в момента нямат особена доходност, които в този момент да се използват при едни нормални и добри условия за повишаване на капиталоемкостта на Фонда за гарантиране на влоговете. Има възможности за намиране на ресурси и по този начин. Тук не става въпрос социалистите да посягат, а за създаване на условия за инвестиции от страна на тези фондове в помощ на Фонда за гарантиране на влоговете – едни вземания, които при всички случаи са осигурени и обезпечени от държавата”, посочи Михаил Миков.