Осем жени починаха след масова стерилизация

Операциите са част от правителствената програмата на Индия за намаляване растежа на населението в страната

Осем жени са починали, а други 20 са в критично състояние след подлагане на операция за стерилизация в Индия като част от програмата на правителството за намаляване растежа на населението страната, съобщава AP.

Общо 83 жени, повечето от тях бедни селянки, са претърпели операцията в събота в болница извън град Биласпур в централния щат Чхатисгарх.

Жените били изписани от лечебното заведение в събота вечерта, но над 20 по-късно се почувствали зле и били транспортирани с линейки до частни болници. До вторник осем от жените починали.

„Всички те имат едни и същи симптоми, включващи ниско кръвно налягане, главоболие, дихателни проблеми и признаци за изпадане в шок", коментира директорът на една от болниците, където са приети жените. На починалите са направени аутопсии.

Тримата лекари, които са извършили операциите, са отстранени от длъжност. На всяко от семействата на жертвите ще бъдат дадени компенсации в размер на 3300 долара.

Правителството на Индия дълго се бори с бързото нарастване на населението в страната, което достига 1,3 млрд. души. Затова предлага безплатна стерилизация на мъжете и жените, които искат да избегнат риска да имат деца. Преобладаващата част от пациентите са жени.

В много случаи се предлага заплащане от 10-20 долара в замяна на стерилизацията или седмично заплащане за беден човек в Индия. Стотици милиони индийци живеят в бедност.

Не е ясно дали на жените от Биласпур им е било платено, за да се подложат на операцията по стерилизация в събота.

Индия е страната с най-висок ръст на стерилизация сред жените, като около 37 % са от подобни операции, сравнено с 29 % в Китай. Това сочат данни на ООН от 2006 г. През 2011-2012 г. правителството обяви, че 4,6 милиона индийки са били стерилизирани.

Въпреки че централното правителството на Индия спря определянето на цели за стерилизация на жените през 1990 г., активисти твърдят, че регионалните власти все още определят квоти за стерилизация. Това кара здравните власти да принуждават пациентите да се подлагат на хирургия, вместо да ги съветват за други форми на контрацепция.

„Тези жени са станали жертва на подхода за контролиране броя на населението", обяви активистката Бринда Карат пред журналисти и призова министърът на здравеопазването да подаде оставка.