Дилма Русеф покани Плевнелиев на посещение

Валери Йотов е новият ни посланик в Бразилия

Бразилският президент Дилма Русеф се надява отново да посети България, но преди това очаква посещение на българския държавен глава Росен Плевнелиев в Бразилия. Русеф е заявила това на церемония при връчването на акредитивните писма на новия български посланик Валери Йотов, съобщиха от външното ни министерство.

Йотов идва на мястото на посланик Чавдар Николов, чийто мандат беше прекратен предсрочно от президента Плевнелиев по искане на тогавашния външен министър Кристиан Вигенин.

Причина за отзоваването на Николов миналата година бе липсата на информация от Бразилия относно освобождаването от затвора на щангиста Гълъбин Боевски, осъден за трафик на наркотици. После обаче посланик Николов осъди МВнР за неправомерното му отстраняване.

На церемонията са присъствали и министърът на външните работи на Федеративна република Бразилия Луис Алберто Фигейредо Машадо, външнополитическият съветник на президента Марко Аурелио, директорите на дирекции „Церемониал” и „Европа” на Министерството на външните работи на Бразилия.