Радан Кънев: Истинският компромис е отказът от 2-годишния мандат

Политика

11-11-2014, 11:52

Снимка:

БТА

Автор:

Лили Тодорова

Всичко от Автора

Още по Темата:

Радан Кънев: Поисканото от Патриотичния Фронт е съгласувано с ГЕРБ и РБ

Мнозинството от хората искаше кабинет, а не нови избори, категоричен е лидерът на ДСБ

Над 90% от хората искаха да има правителство, а не избори. Ето защо трябваше да преодолеем недоверието помежду ни, личните несходства, изпуснатите реплики пред медиите, изострените нерви, за да се успеем да се разберем. И започна дълъг процес на смекчаване на публичното поведение. Това коментира Радан Кънев от Реформаторския блок в интервю за „24 часа” след окончателното подписване на коалиционното споразумение между Реформаторите и ГЕРБ за създаване на ново правителство.

„Един от най-важните фактори беше решението на РБ да излезе от медиите. Посветихме усилието на преговорния процес - не върху публичната, а върху човешката му част. Защото зад всяко публично излияние стои обида или страх и недоверие и съответната защита. Оказа се, че няма абсолютно нищо непреодолимо“, подчертава Кънев.

На въпрос какво би определил като най-големия компромис, който Реформаторите трябвало да направят заради коалицията с ГЕРБ, лидерът на ДСБ беше категоричен, че това е отказът от 2-годишния мандат.

„Всеки би очаквал да кажа, че това бе да гласувам Бойко Борисов да е премиер. Защото аз съм давал пряко обещание на избирателите си във Варна, искам да подчертая - само във Варна, че няма да гласувам за правителство на Борисов. А пък съм провел национална кампания на убеждението, че е по-добре да има нов човек на тази позиция. Мнозина мислят, че това е най-големият компромис и най-много ще ме съдят за това. Всъщност най-големият компромис е отказът от 2-годишния мандат. Аз бях и оставам дълбоко убеден, че едно предварително съгласие за по-кратък мандат щеше да успокои обществото, че ние не ламтим за всичко, което властта дава. Защото проблемът в България е, че властта се използва за злоупотреби“, коментира Радан Кънев.

Лидерът на ДСБ коментира и една от най-обсъжданите теми – решението му да се откаже от министерски или дори премиерския пост, въпреки че такова предложение дойде и от ГЕРБ. 

„Отговорът на въпроса има две страни - едната е, че работата в правосъдната реформа е в НС. Тази в правителството е свършена - Христо Иванов е свършил фантастична работа. В момента просто трябва да се отстояват принципи, да не се отварят вратички, да се гласува. Така че действително, за да изпълня най-важните си обещания към избирателите, аз трябва да съм тук и да се боря за тези мнозинства. Има и още нещо - не вярвам в политиката като бърза писта. Аз съм от седмица народен представител. Вярно е, че за тази седмица май свърших работа, колкото други са свършвали за повечко време, но не чувствам никаква необходимост да се разделям с тази сграда. Напротив - смятам, че трябва да се утвърдя като парламентарист, да се утвърдя с тези качества да създавам мнозинства, да постигам компромиси, да се стига винаги до положителен резултат. Защото просто да крещиш от трибуната и да ораторстваш, а после залата да гласува обратно, може би е красива роля, но не носи на хората абсолютно нищо“, коментира той.

„Не зная дали ще ги изкараме следщите години в това мнозинство... Нека да изкарваме всеки следващ ден със смислена работа, а пък да не мислим колко ще е. Но другият вариант беше очевидно временен, защото аз не съм дори и лидер на РБ“, подчертава Кънев.
Съпредседателят на Реформаторите е категоричен, че е важно бъдещето на блока, а не лидерството само по себе си.

„Важно е да дадем знак, че вървим към единна политическа сила, защото страшно много направихме. Включително ясно е, че без нас, без нашите усилия нямаше да има правителство“, завършва той.