Агов: Царят назначи Искров за шеф на БНБ, за да направи врътката с дълга

Общество

11-11-2014, 10:35

Снимка:

bnr.bg

Автор:

Лили Тодорова

Всичко от Автора

Още по Темата:

Граждани хванаха четири лъжи на Иван Искров

България изгуби от това 800 млн. евро, допълва той

Целта била да се елиминира Светослав Гаврийски, който бил абсолютно против сделката с дълга на страната, коментира Асен Агов . Иван Искров е назначен за управител на Централната банка по заръката на Симеон Сакскобургготски, а не от бившия син лидер Иван Костов. Това стана ясно от интервюто с Асен Агев в студиото на ТВ 7.

Искров бил вкаран в управлението на Банката, за да трасира пътя за обръщането на българския дълг от еврова деноминация в доларова деноминация. Нещо, от което България загуби 800 млн. евро, а някой ги спечели тези 800 млн. евро, каза Агов и припомни, че по това време армията и флота на САЩ са били на границата с Ирак.

Операцията, струваше на американците по 300 млн. на ден и логично единственият начин да бъде финансирана беше чрез девалвация на долара и теглене на нов дълг. Политическото назначение на Искров всъщност бе извършено от Симеон Саксккобургготски, а не от Иван Костов, посочи още Агов и обясни, че целта е била да се премахне тогавашния гуверньор Светослав Гаврийски, който е категорично против сделката с дълга. Всяко политическо назначение в такава ключова институция в страната, води до такъв резултат, на какъвто сме свидетели в момента, коментира още Агов. Въпреки това според журналиста самата публичност при оформянето на настоящия кабинет вдъхва надежда, че може да бъде премахнат модела на задкулисието в българската политика и да заработи публичната демокрация.