Владислав Горанов: България е застрашена от процедура по свръхдефицит

Случилото се с КТБ няма нищо общо с останалата част от банковата система, заяви финансовият министър

Наследството в бюджета е след едно лошо управление на БСП и ДПС. Близо 1 млрд. и 100 млн. лева по-малко от предвиденото е приходна част. Това заяви в студиото на “Денят започва” по БНТ финансовият министър Владислав Горанов.
Сегашното общество живее за сметка на следващото, коментира той. Ние сме с доста нисък размер на държавния дълг, но това не трябва да е хвалба. В момента сме застрашени от процедура по свръхдефицит, заяви Горанов.

Той изрази притеснение, че резкият спад на чуждестранни инвестиции може да притисне икономическото развитие през следващата година.

Финансовият министър коментира и темата за евентуално сливане на Агенция “Митници” и НАП, като според него това ще се случи след задълбочен анализ, но не на всяка цена.
На въпрос защо след като напусна 42-то НС, сега се завръща на поста финансов министър, Владислав Горанов заяви, че министерският пост е предизвикателство. Ситуацията в 42-то НС не беше добра за никого, в него нямаше да се случи нищо смислено, исках да запазя човешкото в себе си, коментира Горанов.

Министърът предвижда растеж през 2015 г., но той няма да е в размерите, в които ни се иска.
По темата КТБ, Горанов заяви, че ще гарантира още в началото на декември вложителите да получат гарантираните си влогове във фалиралата банка.
Искам никога никой да не си помисля, че може да извърши подобно деяние. Гарант за това трябва да бъде БНБ. Това, което се случи с КТБ, няма нищо общо с останалата част от банковата система, категоричен бе финансовият министър.

Горанов коментира и появилата се в публичното пространство снимка с депутата от ДПС Делян Пеевски от 2010 г. Горанов заяви, че познава Пеевски, но по думите му появата на снимката в дните около съставяне на новото правителство има определена цел.
Това цели да неглижира въпроса кой гласува Делян Пеевски да стане шеф на ДАНС. Проверете кой е гласувал и ще видите, че това не е ГЕРБ и не е Владислав Горанов.