Вестниците във вторник, 11 ноември

Най-доброто от печата

11-11-2014, 07:29

Автор:

Bulgariautre

Всичко от Автора

Вадят БОП от ДАНС


„24 часа"
ГДБОП излиза от ДАНС, връща се в МВР. Президентът пак ще назначава главния секретар. Правят Държавна агенция за разузнаване (ДАР)
Проектите за реформа в сектор "Сигурност" влизат в дневния ред на парламента в сряда.
Според единия проект Главна дирекция "Борба с организираната престъпност" излиза от ДАНС, където бе преместена от предишното управление, и се връща в МВР.
Възстановяват се правомощията на държавния глава, едно от които е да назначава главния секретар на МВР. То също бе отнето по времето на министър Цветлин Йовчев.
Трета посока на реформата ще засегне дирекция "Миграция". Тя ще бъде извадена от Главна дирекция "Гранична полиция", понеже периметърът на последната покрива едва 30 км от границите. Така на практика в момента върху миграционните процеси нямало достатъчно засилен контрол. За да е по-ефективна, дирекцията отива в МВР.
Тази седмица стартира и обособяването на единната разузнавателна служба - Държавна агенция за разузнаване. ДАР ще обедини цивилното и военното разузнаване. Така ще се подобри координацията между звената и ще се сложи край на практиката службите да си правят номера. Ще се оптимизират и разходите на разведките.
ДАР ще бъде изградена по модела на ДАНС, където пък е вътрешното разузнаване. Директорът на новата агенция вероятно ще се назначава от президента по предложение на МС.


30 души подпират трамвай, ударен от автобус
"24 часа"
“В един перфектен свят нямаше да има пожари, наводнения, грабежи и зпополуки.” Това е рекламата, написана на столичния автобус 72, който вчера малко преди 11 ч мина на червено на кръстовището на бул. “Евлоги и Христо Георгиеви” и ул. “Граф Игнатиев” в София и бе ударен от трамвай №10 в задницата. След сблъсъка мотрисата се наклони на една страна и дерайлира, но не падна. Пострадаха 7 пътници и ватманката на трамвая, като всички без един вече са изписани от болницата.
От мястото на инцидента с линейки до ВМА и “Пирогов” са откарани 7 души. По-късно сама в болница е отишла още една възрастна жена, която също казала, че е пострадала при катастрофата.


Грипът Б дойде. Удря деца и старци
„Труд"
Грипът дойде в България. Първите положителни проби са на пациенти в тежко състояние, настанени в софийски болници, съобщи за „Труд" д-р Ангел Кунчев, главен държавен здравен инспектор.
За втора поредна година грипният вирус от типа Б пръв „влезе" в страната ни. Разлика в структурата и протичането на болестта между него и типа А няма (виж схемата). Особеното за А обаче е, че той винаги предизвиква епидемиите - в 95% от случаите, докато Б няма такава мощ.
„Не можем да обясним защо точно Б пръв „пристигна" у нас, защо понякога го изпреварва А или пък защо по-късно циркулират заедно. Много фактори оказват влияние върху разпространението на вирусите, като всеки от тях се „стреми" да се размножава в колкото се може повече клетки на живи организми, тъй като това му осигурява „оцеляване", посочи д-р Кунчев.


20 дни битка за европарите
„Стандарт"
Задава се тежка битка за европарите в оставащите 20 дни до края на ноември.
Това е последният срок, в който България може да се пребори 2015 г. да не е нулева за финансирането ни от Брюксел. За такава опасност алармира регионалният министър Лиляна Павлова в интервю за "Стандарт". "В момента е много голям рискът Еврокомисията да не разгледа въобще окончателните варианти на оперативните ни програми. Има правило според което, ако те не са одобрени до края на ноември, това може да се случи чак през юни следващата година", обясни Павлова. Подобна е ситуацията и с програмите за трансгранично сътрудничество, въпреки че България вече е подготвила всички нужни документи. Кабинетът може да стартира част от проектите, но трябва да извади парите от бюджета.


Паякът събра 1270 коли от тревата
„Монитор"
Слагат бариери в Борисовата градина. Пращат електрони фишове по пощата
Нагли шофьори паркират всеки ден колите си в градинки, паркове и детски площадки в София, а паякът е събрал 1270 автомобила от тревата. Това показва справка на Столичния инспекторат. Всеки ден инспекторите обхождат районите и налагат съответните глоби за това, че колата е оставена в тревата или до катерушките. Отделно служителите разполагат и с един паяк, който да въдворява ред в парковете, като на ден той успява да захапе едва по 9 коли.


Кабинетът "Борисов" започва с орязване на разходи на министерствата
„Сега"
Транспортното, военното и културното ведомство няма да получат поисканите извънредни субсидии при актуализацията на бюджета за 2014 г.
Новото правителство се вслуша в част от критиките към актуализацията на бюджет 2014 и ще ореже с близо 51 млн. лв. поисканите от служебния кабинет извънредни разходи на министерствата. От списъка с ведомства, които ще получат извънредни субсидии, ще отпаднат изцяло министерствата на транспорта (14.7 млн. лв.), на отбраната (10 млн. лв.) и на културата (4 млн. лв.). Извънредната субсидия за Държавен фонд "Земеделие" е намалена от 92.1 на 70 млн. лв. Разходната част на бюджета ще бъде допълнително свита със 118.8 млн. лв., като така ще падне и заложеният нов дефицит. Възможно е в рамките на годината да се избегне и ударното нарастване на държавния дълг, като вземането на част от новите заеми се отложи за началото на 2015 г.

 
Срив в пощите уплаши пенсионерите
"Новинар"
Системата блокирала за два часа
Десетки пенсионери останаха неприятно изненадани, след като в понеделник се разходиха напразно до клоновете на "Български пощи" ЕАД, за да получат пенсията си.
Причината беше, че системата на дружеството буквално е забила, защото е започнал пробният период, в който да се тества новата система за изплащането на пенсии, което ще се извършва чрез електронен пенсионен картон.
„Да, имаше проблем с изплащането на пенсиите и със системата като цяло“, обясниха пред "Новинар" от "Български пощи". Оттам допълниха, че причината е именно внедряването на новата услуга.