Грип Б дойде в страната

Общество

10-11-2014, 21:20

Автор:

Лили Тодорова

Всичко от Автора

Още по Темата:

Бум на простудите, трима вече са с грип

Вирусът покосява най-вече деца и възрастни хора

Появиха се първите положителни проби на тежко болни от грип, съобщава "Труд", като цитира главният здравен инспектор доктор Ангел Кунчев. За втора поредна година грипният вирус от типа Б пръв „влезе" в страната ни. Разлика в структурата и протичането на болестта между него и типа А няма. Особеното за А обаче е, че той винаги предизвиква епидемиите - в 95% от случаите, докато Б няма такава мощ.

„Не можем да обясним защо точно Б пръв „пристигна" у нас, защо понякога го изпреварва А или пък защо по-късно циркулират заедно. Много фактори оказват влияние върху разпространението на вирусите, като всеки от тях се „стреми" да се размножава в колкото се може повече клетки на живи организми, тъй като това му осигурява „оцеляване", посочи д-р Кунчев. Много лесно се разбира дали сме застигнати от грип, а не от друга зараза, тъй като той атакува с висока температура, обща отпадналост, заради която човек няма сили да стане от леглото, изпитва болки в слепоочията, в мускулите и ставите.

„Може да се обобщи, че по-често типът Б разболява деца, възрастни хора и пациенти с хронични заболявания", допълни главният държавен здравен инспектор. А тази зима за пета поредна година ще ни мъчи свинският грип, който предимно поразява младите и активни хора, бременни и пълните индивиди. „Той носеше усложнения като тежки пневмонии и не малко хора издъхнаха, затова апелираме грипът да не се подценява като заболяване", каза д-р Кунчев. С колегите му епидемиолози настояват в края на януари и февруари здравната каса да осигури достатъчно направления за рентгенови снимки на белите дробове, тъй като тогава нуждата от изследвания е голяма. Понякога вирусната пневмония не може да се установи чрез слушалката.