Васко Кръпката: Абсолютен оптимист съм за бъдещето на България

Колкото и тежки моменти да преживява страната, комунизмът няма да се върне

Прекарах тези 25 години на прехода много интересно. И съм щастлив, че попаднах точно тук, точно в тези години. Това каза пред Bulgariautre.bg музикантът Васко Кръпката, автор и изпълнител на песента „Комунизмвът си отива“.

Равносметката ми е 17 албума, една песен в учебниците по музаки и хиляди безаварийни километри пътуване с „Подуене блус бенд“, допълни той.
За съжаление за тези 25 години българските политици не успяха да създадат добра система за работа , система за правосъдие, за образование. За тези 25 години комунистите станаха крупни капиталисти и станахме една мафиотска държава. Но въпреки всичко има място за свободния дух на българина и аз вярвам, че този свободен дух е генетически победител и че нещата оттук нататък ще вървят все по-хубаво, убеден е Кръпката.

В живота обикновено нещата се делят на духовни и материални. За материалните неща не ми се говори, защото не са ми важни. Но важното е, че имаме право на свободно мнение, което преди нямахме. Българинът е мачкан от турското робство, комунизмът обаче успя да изтръгне духовността на българина, която по някакъв начин с песни, култура, религия е запазвал през годините. Комунизмът успя да направи едни духовно празни хора и всъщност това е моята голяма болка. Оставяки ги без земя и собственост, карайки хората да се топят едни други, те изгубиха чувството си за идентичност, чувстовото за това - колко хубаво бихме могли да живеем в нашата страна, с нашите си четири сезона и нашата прекрасна природа, коментира бунтарът.

25 години след началото на прехода  българинът е със смачкано самочувствие. Смятаме, че сме най-бедната страна на света, че сме най-съсипаната страна на света, което абсолютно не е вярно. Всичко това е следствие от това смачкване на душата на българина и това според мен е най-големият проблем, заяви Васко Кръпката.
Ясно е, че по времето на комунизма нямахме Интернет. В Куба и Серевна Корея няма Интернет. Където има комунизъм, няма информация. Нямахме право да гледаме къвм свободния свят, нямахме право да пътуваме, нямаше банани по магазините, нямаше цветни снимки. Дори в България не можеше да пътуваме свободно, до Петрич ти трябваше открит  лист.
Това днешните деца няма как да го знаят, защото нито в училище се учи, нито родителите им раказват. Децата са чували за комунизма само, че саламът е бил по-евтин.
Но затова са хората на изкуството. Аз вярвам в хората на изкуството на днешна България.

Попитан оптимист ли е за бъдещето на България , имайки предвид тежките времена, в които се намираме, Васко Кръпката отговори: „България винаги е в криза . Жан Виденовата зима, три хиляди левов долар. Хората си спомнят тези неща. Сега каквото и да е, това няма да се върне. Вярвам, че много българи, които се наскитаха и се наемигранствата по чужди земи, ще си дойдат.  Вярвам, че младите хора, които не са били чавдарчета и пионерчета вече разсъждават по друг начин и съм аблосютен оптимист за бъдещето на България.