Румяна Бъчварова: Формулата на този кабинет е прекалено нова, но е устойчива

Топ приоритет на правителството е актуализацията на бюджета

Най-напрегнатият момент в съставянето на новото правителство беше, когато имахме тристранни и четиристранни формати на разговорите. Имах убеденост, че правителство трябва да има, и затова се опитвах да неглижирам всеки факт, който поставяше това под съмнение.

Това заяви в интервю за 24 часа Румяна Бъчварова вицепремиер по коалиционната политика и държавната администрация . Тя бе една от трите жени в преговорния екип на ГЕРБ за съставяне на правителство.

„Формулата на този кабинет е прекалено нова и затова на много хора им изглежда крехка. Аз се надявам да се окаже устойчива. Принципите, на които е изградена, не са свързани с компромиси, напротив, в основата на тази формула е съгласието. Това е нашата програмна декларация, в която има основни политики и общото разбиране, че извън тази формула партиите запазват собствената си идентичност и възможността да следват някои свои специфични идеи, с които останалите не могат да се съгласят”, разясни вицепремиерът по коалиционната политика.

„Въпросът за коалиция с БСП е принципен”, категорична бе Румяна Бъчварова и допълни, че „ГЕРБ е дясноцентристка партия и това не би се възприело добре от привържениците на партията. Не искаме да размиваме тази граница, освен ако нещо абсолютно не го налага. Опитахме се да формираме дясноцентристко правителство, но нямахме достатъчно гласове и затова сегашната формула е по-разширена. Правителството е по формулата „проевропейско реформаторско".

Първото нещо с което трябва да се заеме новото правителство е да се прецени дали ще актуализираме бюджета за 2014-а, или директно ще внесем за 2015 г.

Трябва да се следи внимателно и ситуацията около КТБ, да се работи много за възстановяване на средствата от европейските фондове и да се възстанови работата по ключовите проекти в строителството.

Имаме възможност в рамките на сегашното законодателство да бъдат направени промени, дори и без сериозен финансов ресурс, поясни Бъчварова и допълни, че „Най-типичният пример е реформата в правосъдната система. Така е и в администрацията, в образованието, дори в здравеопазването”.

„При разпределението на министерските постове се водехме от това да се съобразяваме с компетентността на хората, с които разполагаме. Министрите от първото правителство на ГЕРБ, които бяха най-силни, останаха в същите си ресори и това изключително много ще помогне за бързо завъртане на механизма в тези сектори. А в останалите се съобразявахме с основната теза на партиите от РБ за необходимостта от реформи в публичните сектори, това е тяхна идентичност”, поясни Бъчварова.

Бъчварова коментира и предложението за задължително гласуване. Според нея то решава някои проблеми, но не може да бъде наложено на гражданите. „Преди време се включихме в подписката за референдум за това, защото смятаме, че този въпрос трябва да се реши не от актуалната политическа конфигурация, а от българските граждани, и ще потърсим първата възможност да направим този референдум”, поясни вицепремиерът.