Митов: България е "за" евроинтеграцията на Черна гора

Членството в НАТО и ЕС е сред приоритетите на черногорското правителство

България последователно и активно е подкрепяла и ще продължи да подкрепя европейската интеграция на Черна гора. Високо оценяваме усилията на черногорското правителство и постигнатия прогрес по пътя към Европейския съюз.

Това заяви министър Даниел Митов, който се срещна днес с Александър Пейович, държавен секретар в Министерството на външните работи и европейската интеграция на Черна гора и главен преговарящ с ЕС.

Митов и Пейович отбелязаха отличното двустранно сътрудничество, базирано на Меморандума за сътрудничество в областта на европейската и евро-атлантическа интеграция.

Черна гора оценява подкрепата на България и иска да продължи да работи по посока задълбочаване на сътрудничеството в областта на европейската и евро-атлантическата интеграция между двете страни, заяви от своя страна Пейович.

Членството в НАТО и ЕС е сред приоритетите на правителството, защото гледаме на присъединяването към тях като на гарант за стабилността и сигурността на страна и региона, допълни той.

Позицията на новата Европейска комисия относно политиката на разширяване също бе сред темите на разговора.

Митов подчерта, че страните от Западните Балкани не бива да бъдат обезкуражени, а да продължат реформите с активни темпове, в съответствие с препоръките на ЕК. Всички страни кандидатки за членство имат своя шанс, а Черна гора е стигнала много напред по пътя, започващ с началото на преговори за присъединяване към ЕС, заяви той.

Двамата обсъдиха още конкретните мерки, които Черна гора предприема за преодоляване на закъснението на някои от законодателните реформи и в областта на борбата с корупцията и организираната престъпност. Необходим е политически консенсус, за да се даде време на новоприетото законодателство да покаже пълноценно своя ефект, отбеляза министър Митов.