Оперират бебета с тегло до 600 грама с нова техника

Мисия Пловдив

10-11-2014, 17:00

Снимка:

УМБАЛ „Свети Георги“

Автор:

plovdiv.utre.bg

Всичко от Автора

Обновената Детска хирургия на Университетска отвори врати днес

Напълно обновеният операционен блок на Клиниката по детска хирургия на УМБАЛ „Свети Георги“ бе открит официално днес. Реновирането на комплекса е на стойност 73 хил. лева и бе осигурено от EVN България, съобщи изпълнителният директор на лечебното заведение проф. д-р Карен Джамбазов.

 След тържествения водосвет, отслужен от Знеполският епископ Арсений, лентата прерязаха проф. д-р Карен Джамбазов, председателят на съвета на директорите на EVN България „Електроразпределение“ Роналд Брехелмахер и ректорът на Медицински университет – Пловдив проф. д-р  Стефан Костянев.

 Дарението включва строително-ремонтни дейности и доставка и монтаж на ново специализирано оборудване – медицинска газова система, която служи за централизирано подаване на кислород, вакуум и сгъстен въздух за целите на извършваните манипулации, обясни началникът на Детска хирургия проф. д-р Пенка Стефанова.

 Клиниката в скоро време ще получи и уникален за страната и за Европа анестезиологичен апарат, като средствата за него ще бъдат предоставени от Медицински университет – Пловдив, за който УМБАЛ „Свети Георги“ е основна база за обучение на студенти и подготовка на бъдещите медици в региона. Новината съобщи днес по време на церемонията ректорът проф. Костянев.

 С новата техника ще могат да се оперират и новородени с тегло до 600 грама, разказа завеждащият интензивното отделение в Клиниката по детска хирургия д-р Стефан Лазаров. Той обясни, че очакваната придобивка е от ново поколение и е произведен от американска компания за медицинска техника. Модерният анестезиологичен апарат изследва мозъчната дейност, следва реакциите на мозъка и нивото на мускулното отпускане по време на анестезия, както и дълбочината на самата анестезия. Проследяват се още дихателният обем и дихателната честота, нивото на анестетиците, кръвното налягане, пулсовата честота, няколко вида инвазивни налягания, температурата на тялото и мн. др. параметри, от голяма важност по време на операция.