Близнашки внесъл в НС промените в закона за ДКЕВР

Сред предложените изменения е членовете на енергийната комисия да се предлагат и избират от Народното събрание

В последния ден от работата си служебният кабинет на проф. Георги Близнашки е изпратил в 43-тото Народно събрание предлагани промени по отношение на Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР).

Справка на сайта на Народното събрание показва, че на 7 ноември - денят, в който Близнашки сдаде на Борисов сградата на Дондуков 1, в деловодството на парламента е постъпил с вносител Министерски съвет законопроект за изменение и допълнение на Закона за енергетиката, чиито текстове са насочени най-вече към структурни промени в ДКЕВР.

Една от най-съществените новости е предложението членовете на енергийната комисия да се предлагат и избират от Народното събрание. В момента комисарите в ДКЕВР са задача на Министерски съвет. Именно заради това, ако промените бъдат приети, регулаторът вече ще се нарича Комисия за енергийно и водно регулиране, а няма да бъде приемана като държавна комисия към Министерски съвет.

„Номинациите на кандидатите се предлага да бъдат от народните представители и парламентарните групи", гласи един от текстовете на законопроекта. Допусната е възможност и граждани също да предлагат на народните представители кандидатури за членове на ДКЕВР.

В мотивите на служебния кабинет, с които убеждава депутатите да приемат промените, е записано, че с цел постигане на независимост на регулатора, той не трябва да търси или приема директни инструкции от правителството.

По правило, законопроектът трябва да бъде разгледан от временната парламентарна комисия по правни въпроси.