Индия вече си има министър на йогата

Свят

10-11-2014, 14:27

Снимка:

wikipedia.org

Автор:

Лили Тодорова

Всичко от Автора

Още по Темата:

Как се борят с напрежението в Индия, Швеция и Испания?

Поста се поема от Шрипад Йесо Найк

Индийският премиер Нарендра Моди назначи министър на йогата с идеята да възроди тази древна система от физически, интелектуални и духовни практики, съобщи БТА. Предприетите от него съществени рокади в кабинета целят ускоряване на реформите, започнали с идването му на поста през май, предаде Франс прес.

Строг вегетарианец и убеден привърженик на йогата, която практикува всекидневно, Моди назначи снощи министър, който ще отговаря за традиционната медицина и лечителските практики от рода на аюрведата, йогата, унани, сидха и хомеопатията. През септември Моди, който е хиндуистки националист, настоя ООН да обмисли учредяването на Международен ден на йогата. По време на посещение в САЩ, на срещата си с Барак Обама, той описа с хвалебствени думи това древно индийско учение.

Вчера индийският премиер говори на световен конгрес по аюрведа - древна система за здравни грижи и лечение. Моди заяви, че "йогата е световно призната от хората, които искат да живеят без стрес и са избрали холистичния подход към здравето си", тоест подхода, разглеждащ човека като органична цялост. Аюрведата ще се радва на същото признание, "ако бъде представяна правилно, като начин на живот", увери индийският премиер. През септември той заяви пред Общото събрание на ООН, че йогата "дава възможност да откриеш в себе си чувството за единство със света и природата". Новият министерски портфейл се поема от досегашния министър на туризма Шрипад Йесо Найк.

Снощи Нарендра Моди съобщи имената на общо 21 нови министри и 17 нови държавни секретари, с което изпълнителната власт в Индия вече ще наброява 66 души заедно с премиера. АФП откроява министъра на отбраната Манохар Паррикар, който ще облекчи в работата му Арун Джайтлей, оглавявал досега ведомството наред с финансовото министерство. Паррикар има тежката задача да модернизира индийската армия и по-специално да води преговорите за покупка на 126 френски бойни самолета "Рафал", започнати през януари 2012 г., отбелязва АФП.