Менда Стоянова: Започват разговорите по актуализацията на бюджета

Реалното състояние на бюджета е страшно, свръхдефицитът е 4%, коментира депутатът

Още днес започват разговорите с Министерство на финансите по актуализацията на Държавния бюджет за 2014 г. Това каза Менда Стоянова – зам.- председател на ПП ГЕРБ и председател на Комисията по бюджет и финанси в Народното събрание, в интервю за предаването „Денят започва“ по БНТ.

„Аз мисля, че внесените числа от финансовото министерство отразяват реалното състояние на бюджета, колкото и страшно да звучат те. Говорим за 4% дефицит, който е свръхдефицит по европейските нормативи, говорим за един допълнителен дълг от 4 милиарда, което също е стряскащо, но за съжаление нещата са такива. Ще се опитаме максимално бързо да разгледаме актуализацията в парламента, защото наистина няма време до края на годината да се финансират много разходи, за които няма осигурени средства“, допълни още Менда Стоянова.

Според нея най-големият негативен ефект от случая „КТБ“ не са толкова парите, които трябва да бъдат осигурени, а е доверието. „БНБ е стожер на банковата система, тя е гарант за това, че в системата нещата са стабилни. Българинът трябва да има доверие в институциите. За съжаление в случая „КТБ“ се оказва, че няколко държавни институции явно не са си свършили добре работата“, коментира депутатът.

Попитана има ли доверие на министрите на финансите и икономиката и вярва ли, че са в състояние да свършат добре своята работа, Менда Стоянова отговори: „Познавам господин Горанов и съм работила с него в предишния мандат на ГЕРБ. Категорично смятам, че в тази тежка финансова ситуация той има капацитет да се справи с нея. В икономическото министерство се изисква повече работа по отношение на различните агенции, които се намират в него, както и по отношение на политика за стимулиране на български бизнес. За съжаление аз не познавам господин Лукарски нито в лично качество, нито като специалист. Така че не мога да кажа дали той ще се справи с тази задача.“