Телефонни апаши играят комбина с банкови служители

Следят кога се теглят крупни суми пари

Телефонните измамници вече работят по нова схема, с която налучкването кой има скрити пари под дюшека вкъщи отпада. Скандално разкритие пред „Всеки ден" направи столичен криминалист, който алармира да не се държат никакви пачки вкъщи, дори за часове, когато са били изтеглени от банка.

Служители на кредитни институции са влезли в комбина с измамниците и им предоставят срещу процент от „удара" информация кой какви пари тегли. Възрастно семейство било ужилено съвсем наскоро с 20 хиляди лева, които взело от банката за покупка на кола.

Измамниците знаели точно кога да се обадят с познатата схема за катастрофирал близък, който се нуждае от голяма сума, за да бъде опериран успешно в столична болница. „Те са имали предварително информация за изтеглените пари и са знаели, че семейството ги държи вкъщи", коментира ченгето, пише vsekiden.bg.

В паниката си първоначално започнали да звънят трескаво в болницата, докато в другата ръка държали слушалката в разговор с телефонните апаши. В крайна сметка никой от клиниката не могъл да ги увери, че близкият им не е пострадал, и така се стигнало до предаването на парите в уречения час. Едва по-късно, когато успели да се свържат с „катастрофиралия", осъзнали, че са попаднали в схемата на измамници.От полицията все по-често предупреждават, че шарлатаните измислят начини да склонят хората да им дадат спестяванията си по-бързо, отколкото успяват да разбият бандите. „Те са добри психолози и знаят как да обработят жертвата си така, че да не се усъмни и за миг, че обаждането е автентично", напомнят униформените.

Според тях засега случаите на връзка между ало измамниците и банкови служители са малко, но тепърва щели да се засилват. Възможно е да става дума и за пробив в електронните системи на финансовите институции, откъдето измамниците директно да черпят информация за изтеглените пари, без да им е необходимо посредничеството на служител.

При всички случаи обаче се касае за схема, която облагодетелства апашите, а единствената защитна мярка е при теглене на пачки те да не се държат у дома, а в трезор, докато влязат в обращение.