Вестниците в понеделник, 10 ноември

Най-доброто от печата

10-11-2014, 06:15

Автор:

Bulgariautre

Всичко от Автора

Социализмът паднал с Китайската стена


"Стандарт"
40 на сто от младите българи не могат да посочат дали краят на комунизма е белязан от рухването на Берлинската, Московската, Софийската или Китайската стена. Това показват резултатите от националното проучване на общественото мнение за равносметката от „25 години демократични промени в България", проведено от „Алфа рисърч". 25 г. след началото на демокрацията у нас колективната памет и познанието за социалистическа България постепенно избледняват, са изводите от допитването. Комунизмът е най-непознат за младото поколение. 94% от българите между 16 и 30 години признават, че не знаят почти нищо за този исторически период. Болшинството от тях не познават нито в пряк, нито в метафоричен смисъл границите на комунистическия блок. Беглите им познания за епохата се опират преди всичко на лични впечатления и разговори.


Вложители съдят България
"Стандарт"
Недоволни вложители от отнемането на лиценза на КТБ и процедурата по обявяването й в несъстоятелност ще подадат колективен иск срещу България до Съда на Европейския съюз в Люксембург и до Европейския съд за правата на човека в Страсбург. Това каза вчера Божидар Томалевски от Инициативния комитет на вложителите в КТБ. До десет дни искът ще бъде подписан от вложителите от инициативния комитет. Предстои да бъде сключен договор с разследващата швейцарска компания ССI, която да открие виновниците и поръчителите на атаките срещу банката. В писмо до институциите членовете на инициативния комитет на вложителите в КТБ настояват да получат информация от БНБ и КТБ за транзакции от 100 млн. лв., извършени за 11 минути на 20 юни във времето от 22,21 до 22,32 ч., според тяхна информация. По това време КТБ и сетълментът вече са затворени и не би трябвало да има преводи. Те искат да знаят как се е случило това и кои са привилегированите получатели на парите.


ГЕРБ дава комисии на всички партии
"24 часа"
От партията на Бойко Борисов ще предложат по една комисия на всичките шест парламентарни групи извън коалицията - патриотите, АБВ, БСП, ДПС, БДЦ и “Атака”, макар че се очаква Волен Сидеров да откаже.
ГЕРБ ще покани всички партийни фракции в парламента на работна среща в началото на новата пленарна седмица, за да се чуят нагласите кой каква комисия има готовност да поеме.
Желанието на Борисов е те да се разпределят при максимално съгласие не само защото председателите на постоянните комисии се гласуват в пленарната зала. Стремежът на управляващите бил да няма обидени, за да работят всички на максимални обороти.
За да бъдат удовлетворени всички, от ГЕРБ ще предложат всяка парламентарна група да посочи по три желания, за да е сигурно уважено поне едно от тях.

    
Започва втори тур в делбата на властта
"Труд"
Втори тур в делбата на властта между партиите, които подкрепят кабинета "Борисов 2", започва в понеделник. Министрите се събират при вицепремиера Румяна Бъчварова, за да разпределят зам. министерските кресла. Очаква се среща за втория ешалон във властта и при премиера Бойко Борисов.
Макар че все още няма яснота за схемата, по която ще се делят зам. министерските кресла, се очаква като мандатоносител ГЕРБ да поискат по поне едно такова във всяко ведомство. От Реформаторския блок крият кандидатите си за втория ешалон, а от АБВ засега не вземат отношение по въпроса. Официалната позиция на Патриотичния фронт е, че не искат да участват в изпълнителната власт.
Източници на "Труд" разкриха, че някои министри вече са подготвили кандидати за свои заместници, без да мислят за партийни квоти.


40 дни след взрива в Горни Лом близки чакат възмездие
"Новинар"
40 дни след взрива в село Горни Лом близки на загиналите все още чакат възмездие. В неделя паметта на 15-те жертви беше почетена с отслужване на заупокойна панихида във Видин, съобщи БНР.
Близките на загиналите след трагедията край Горни Лом се събраха в тяхна памет.
Майката на 48-годишния Пламен от Чипровци сънувала сина си няколко дни след инцидента. Мощният взрив отнел живота му преди да разбере, че е станал дядо.
В очакване да види очите на съпруга си живее и Теменужка. Тя каза, че досега никой не се е свързал с тях, за да обясни какви са причините, довели до трагедията.


„Щурмуваха" стената по границата с Турция
"Дума"
Стотина германци с радикални възгледи пристигнаха вчера край българо-турската граница с намерението да правят артистичен пърформанс. Чужденците пристигнаха в Ямбол късно в събота, а първоначалното им намерение бе да разрушат оградата край границата, защото нарушавала правото на свободно движение на бежанците. Идеята им обаче претърпя провал.
Активистите така и не бяха допуснати до оградата с обяснението, че в момента там се провежда операция. МВР е изпратило и официален отговор с отказа си, макар и да е обещало съдействие в пограничната зона. Въпреки това германците настояваха да видят огражденията. Те поискаха и да застанат край оградата с инструменти за разрушаване в ръце. Искането им не бе уважено и след няколко часа те тръгнаха обратно към автобусите си.
Евродепутатът Ангел Джамбазки смята, че целта на активистите е да пропуснат колкото се може повече нелегални имигранти в Европа.