Арестуваха сръбския наркобарон Драгослав Космаяц

Свят

09-11-2014, 15:35

Снимка:

wikipedia.org

Автор:

Лили Тодорова

Всичко от Автора

Още по Темата:

Здравните работници в Сърбия излизат на стачка на 5 ноември

Заедно с него са задържани още седем души

Задържан беше сърбинът Драгослав Космаяц, смятан за един от най-големите наркобарони на Балканите. Той и още седем души са арестувани при спецакцията в Белград и Сремска Митровица, предаде БГНЕС, като се позовава на информация от местни медии. Срещу тях е издадена мярка за задържане от 48 часа от прокуратурата поради укриване на данъци. След разпитите ще бъде взето решение за ареста на Космаяц. Вътрешният министър Небойша Стефанович потвърди новината за ареста на специална пресконференция в Министерски съвет в Белград. Той уточни, че властите "внимателно са събирали доказателствата" срещу наркобарона в продължение на четири месеца.

Преди няколко месеца Космаяц бе посочен лично от сръбския премиер Александър Вучич като балканският бос на наркотрафика. Според белградските медии 61-годишният сърбин е създал наркоканали в България, Македония, Черна гора и Турция за страните от Западна Европа. Сръбският престъпник е имал създадени връзки и с наркокартелите от Южна Америка. В "Бялата книга" на сръбската полиция Космаяц се определя като най-големият наркотрафикант в страната. Той е бил и връзката за дрога със сръбската престъпна групировка "Земунски клан".
Според различни публикации Драгослав Космаяц е поддържал връзки и с друг наркотрафикант Дарко Шарич, който преди няколко месеца се предаде доброволно от Южна Америка на черногорските и сръбските власти.