Безработицата и неравенството - кардинални световни проблеми

Проучването е сред 1800 експерти

Безработицата и нарастващото неравенство в доходите ще бъдат най-голямата грижа на световните лидери през 2015 година, се посочва в нов доклад на Световния икономически форум.Организацията, която всяка година събира световния елит в швейцарския ски курорт Давос през януари, е изготвила списък от 10 ключови проблема, които вероятно ще будят най-голямо безпокойство сред глобалните лидери през следващата година - година и половина.Нарастващото неравенство в доходите е начело на списъка, който се основава на проучване сред 1800 експерти, включително бившия вицепрезидент на САЩ Ал Гор и бившия премиер на Великобритания Гордън Браун. Докато богатите хора в света продължават да трупат богатство с рекорден темп, средната класа е в затруднено положение, посочва Гор в доклада.Неизбежните опасности от пренебрегването на неравенството са очевидни, предупреждава друг експерт - Амина Мохамед, която е специален съветник на генералния секретар на ООН Бан Ки-мун.

В миналогодишния доклад "Прогнози за световния дневен ред" неравенството в доходите бе на второ място след безпокойството, свързано с напрежението в Сирия и Северна Африка.

Липсата на растеж при откриването на работни места в тазгодишния доклад заема второ място, като броят на заетите хора остава без промяна или дори намалява, когато икономиките започнат да набират скорост след рецесия, съобщава  БТА.

Според доклада стагнацията в заплатите допринася за порочния кръг на "укрепеното неравенство" чрез подтискане на перспективите за растеж и заетост.

Експертите очертават две тенденции, които се появяват в за първи път в годишния доклад, чието първо издание е през 2010 г.Става дума за засилване на геополитическата конкуренция (на четвърто място в списъка), например увеличаващото се напрежение между Русия и САЩ, и нарастващия национализъм (на осмо място в списъка).Безпокойството от липса на лидерство е на трето място в тазгодишната класация спрямо седмо място миналата година. Притесненията, свързани с опазването на околната среда, също са сред първите 10 "главоболия" на световните лидери за 2015 г.Увеличаването на замърсяването в развиващия се свят заема шесто място, следвано от тежките природни бедствия, като опасенията от недостиг на вода е на девето място. Списъкът завършва с нарастващата значимост на здравето в икономиката, в момент когато вирусът ебола нанася тежки поражения на обществото и на икономиката.