Десислава Танева ще прави промени в агроминистерството

До седмица ще е сформиран политическият й кабинет

Новият министър на земеделието Десислава Танева планира промени в структурата в агроминистерството. „По отношение за назначенията – аз съм предложила политическия си кабинет, надявам се той да бъде одобрен и това ще стане известно следващата седмица. Не сме непознати лица за сектора и мисля, че няма да има изненади", каза тя пред БНР.

Танева уточни обаче, че не е планирала крайни промени.

Тя защити действията на ГЕРБ в областта на земеделието при първия кабинет „Борисов“ и тогавашното ръководство на Фонд „Земеделие".

„За изминалия период на управление на Министерството на земеделието мога да кажа само едно – всеки безспорно прави грешки, но още в предизборната кампания на ГЕРБ си казах, че трябва да престанем да си посипваме главата с пепел. Ние бяхме едни от малкото, които казахме къде сме допуснали грешки", коментира тя.

„Една от основните грешки в българската политика е винаги да се връщаме назад във времето и да търсим причините за проблемите на нашето ежедневие само в миналото. Мисля, че по-правилният подход е да видим какво правим сега и в дългосрочна перспектива", каза още тя.

По отношение на казуса с Калина Илиева, която управляваше ДФЗ при първия кабинет на ГЕРБ и впоследствие стана ясно, че няма легитимна диплома, Танева каза, че този период „изглежда много блед на фона на излагацията от последната година" при кабинета „Орешарски“. Тя подчерта, че ДФЗ е бил най-активен при управлението на Румен Порожанов.

Министърът беше категорична, че няма конфликт на интереси при назначаването й, по повод обвиненията през 2009 г. при кандидатурата й за земеделски министър при предишното управление на ГЕРБ.