Ивелина Василева обеща диалог и информирани решения

Екоминистърът не вижда основания за падане на шистовия мораториум

Протестите се предизвикват от липса на информация, от липсата на прозрачност, от липсата на диалог и допитване до академичната общност и експертите за екологичното въздействие на дадено инвестиционно намерение. Това посочи новият министър на околната среда и водите Ивелина Василева в интервю за bTV.

Тя обеща да разчита на диалога и постигането на баланс по екологичните теми. По думите й няма начин забраните да са пълни и трябва страната да върви към своето устойчиво развитие, но няма да се допускат незаконни действия и безконтролни строежи.

По думите й в момента ведомството има като приоритетни задачи да обяви защитените зони по местообитанията (за които срокът по евродиректива е краят на тази година), да се утвърдят специализираните карти на дюните и да се помогне на общините по места за техните устройствени планове, в които ясно е разписано какво може да се извършва.

Василева напомни, че е отменена спорната заповед на регионална екоинспекция, с която се даваше зелена светлина на строителството в Карадере без да е правена екологична оценка. Освен това е сезирана и прокуратурата за това, че през 2005 г. е бил утвърден подробен устройствен план отново без такава оценка.

Новият министър заяви, че не вижда основания за падане на мораториума върху добива на шистов газ от 2012 г.