Вестниците в неделя, 9 ноември

Най-доброто от печата

09-11-2014, 06:00

Автор:

Bulgariautre

Всичко от Автора

Министрите сами си избират заместници
"24 часа"
Бойко Борисов е дал пълна свобода на министрите си да си изберат заместници и очаква техните предложения в понеделник, съобщиха източници от Министерския съвет.
Премиерът все пак си запазва правото на последна дума, за да не се допуснат назначения на скандални хора.
Част от министрите обаче са подготвили по два списъка за понеделник. Единият е с кандидати само за тяхното министерство. Вторият бил по-дълъг и бил с имена за няколко ведомства. Той щял да се ползва, ако все пак бъде решено зам.-министерските постове да се раздават по партийни квоти.
Вторият вариант е предлаган от Реформаторския блок, които искали да имат хора във всяко министерство.


Мечоците Милчо и Гошо емигрираха в Англия
"24 часа"
Две кафяви български мечки бяха спасени от британска организация за защита на животните, която плати 50 хиляди лири те да бъдат преместени от бетонните им клетки в Западните Родопи в резерват в Кент, писа в. “Дейли мирър”.
14-годишният Милчо и 12-годишният Гошо пристигнаха завчера във Великобритания след 3-дневно пътуване през Европа. След като мине карантинният период, те ще бъдат пуснати за първи път на свобода.
Парите за Милчо и Гошо били събрани от дарения по време на обществена кампания за спасяването им, организирана от “Уайлдууд тръст”. Участвали и британски деца от начално училище. Мечоците били единствените, останали в резервата “Кормисош” в Родопите, където има и ловно стопанство. В миналото той бил достъпен само за високопоставени комунистически лидери и за западноевропейци с финансови възможности.
Животните са жертва на жестока програма за развъждане при комунизма, при която мечките били отстрелвани, след като пораснат, пише в. “Дейли мирър”, чиито читатели са събрали 10 000 лири. Мечките били изоставени в бетонни изолатори, след като практиката била обявена за незаконна през 1993 г.
Милчо и Гошо били хранени от местни доброволци и пребивавали в ужасни условия, заявява пред Би Би Си шефът на “Уайлууд тръст” Питър Смит. Сега ще живеят свободно в голяма гора в Югоизточна Англия и ще имат компания.


Съкращават срока за обезщетения за имоти
"Труд"
Сроковете за отчуждаване на частен имот в държавна или общинска полза заради “обществено значими проекти” да се съкратят, а процедурата да се забърза. Става дума например за отчуждаване при изграждане на нови пътища, които се финансират от националния бюджет или с европейски средства.
Такива промени в законите за държавната и за общинската собственост е внесло в парламента служебното правителство в последния си работен ден. Поправките са приети от Министерския съвет, въпреки че служебният премиер Георги Близнашки е предложил да бъдат оттеглени, става ясно от стенограмата на заседанието в сряда.
Предложените правила предвиждат актът на отчуждаване на имот от държавата или общината да може да влиза в сила дори собственикът да не е бил открит. Досега според Закона за държавната собственост актът за отчуждаване трябваше да бъде изпратен на собственика на посочен от него адрес.


Експерти в СЕМ: Във „ВИП брадър” се нарушава личното достойнство
"Труд"
Участници във „ВИП брадър” нарушават личното достойнство на други съквартиранти с обиди и цинични подмятания. Това са установили експертите на Съвета за електронни медии (СЕМ).
Те са обърнали внимание на това, че Евгени Минчев в спор с Йорданка Христова се обръща към нея с „дърта пръдла... лицемерна”, а след това нарича други участници „плазмодии”. Цитират се и думи на Камелия Воче, която обвинява Влади Въргала в нечистоплътност, а той й отвръща с „нещастница” и „злобна селска перачка”.


Реставрират скандална картина от соцрежима
"Стандарт"
Майстора спасил автора на творбата Атанас Стайков от партийни наказания
Паното, изобразяващо сватба между християнин и мюнсюлманка, се пази в смолянска галерия
Уникална картина от средата на ХХ век, изобразяваща родопска сватба между християнин и мюсюлманка, чака реставрация от специалистите в Художествената галерия в Смолян. Автор на монументалното платно "Родопска сватба" е първият смолянски художник Анастас Стайков, който работил по него няколко години, но когато го завършил през 1957 г., бил наказан от тогавашната комунистическа власт. Автентичният шедьовър е с размери 4 на 2,50 м, върху платното са запечатани 120 фигури в паметния семеен ритуал на влюбени от две вероизповедания. В многофигурната композиция ясно са вплетени символите на двете изповядвани в Родопите религии и освен художествена има и друга стойност.
"Картината има историческа стойност, дори драматична, защото това платно е повлияло върху живота на талантливия художник до края на дните му. При представянето на картината в Пловдив през 1958 г. изложбата е посетена от 35 000 души, а творбата е приета много добре от публиката", обясни директорът на Художествената галерия в Смолян Иван Пеев. Художникът е обвинен от съюза на художниците в натурализъм и бягство от соцреализма и е понижен от член на СБХ в кандидат-член. Тогава единствен Владимир Димитров - Майстора подкрепя родопския творец и заявява, че платното е истинска българска картина, истинска българска живопис, но думите му били подминати. Заради обидата Стайков оставя четките и спира да рисува цели 15 години.


Разкриха заговор срещу Елизабет II
"Стандарт"
Ислямисти планирали да убият британската кралица утре
Британската полиция е арестувала четирима ислямисти, планирали заговор за убийството на кралица Елизабет Втора, съобщава в. "Ню Йорк пост". Нападението трябвало да стане на церемония по случай годишнината от началото на Първата световна война в Лондон утре, на която по традиция участва и кралицата. Въпреки заплахата тя обяви, че ще присъства на събитието.
Четирима младежи между 19 и 27 години са били арестувани в четвъртък и петък. Най-младият от тях бил арестуван в дома си в Бъкингамшир и наскоро се бил върнал от Пакистан. 22-годишен младеж пък е бил задържан в къща в предградието на Лондон Хаунслоу. Третият е арестуван в колата си в западен Лондон, а четвъртият в Ъксбридж. Четиримата са заподозрени в заговор и подготовка на терористични актове на територията на Великобритания.
Британската полиция не разкрива какво точно са планирали арестуваните, но според медиите става въпрос за нападение срещу кралица Елизабет Втора. Твърди се, че те се готвели да я атакуват и убият с нож по време на церемонията по случай годишнината от Първата световна война.


Си Ен Ен бърка Осама бин Ладен с Обама
"Новинар"
В ефира на Си Ен Ен по грешка бе пуснат надпис "Морският пехотинец, който твърди, че е убил Обама, бе подложен на нападки", явно обърквайки имената Осама и Обама.
В новинарската емисия надписът остана около минута. В нея ставаше дума за нападки на бивши колеги на военнослужещия, който твърди, че именно той е убил лидера на Ал Кайда Осама бин Ладен с три изстрела.
Грешката бе забелязана както от обикновени зрители, така и от журналисти. "Ау! Морските пехотинци излязоха изпод контрол" – коментира нелепата грешка на своята стена в Туитър и YouTube каналът BuzzFeed.


Учени: Сърцето може да се лекува само
"Новинар"
Учените са открили, че клетките от белезната тъкан при определени условия могат да се трансформират в епителни клетки, които да допринесат за образуването на кръвоносни съдове. По този начин директно се спомага процеса на възстановяване на увреденото сърце.За помогнат на тази трансформация, учените разработват медикамент, който действа директно върху белезната тъкан, превръщайки я в кръвоносни съдове.
Според автора на проучването – д-р Аржун Деб, добре известно е, че увеличаване броя на кръвоносните съдове в сърцето след инфаркт подобрява способността му да се лекува. Според Деб има много клинични доказателства, които предполагат, че по-големите количества белезна тъкан влошават възстановяването на сърцето. Данните от проучването са публикувани в сп. Nature, цитирано от Puls.bg.


Националният съвет направи промени в ИБ
"Дума"
БСП чрез своя позиция изрази тревогите си по отношение на проекта за Трансатлантическото споразумение между ЕС и САЩ
Димитър Дъбов, Евгени Узунов и Ангел Найденов да бъдат извадени от състава на Изпълнителното бюро на БСП. Това предложение направи вчера пред членовете на Националния съвет на социалистическата партия лидерът Михаил Миков. Той обаче обяви, че няма да попълва висшето ръководство с нови попълнения, а намалява състава на ИБ от 22 на 19 души. Бойко Великов, досегашен член на бюрото, става заместник-председател на партията, който ще се занимава с партийната дейност. Другите двама заместници - Янаки Стоилов и Драгомир Стойнев, ще имат като ресори съответно идейно-политическа работа и публични политики. 70 души подкрепиха състава на бюрото, предложен от Миков.
ИБ на БСП вече ще има двама секретари по организационните въпроси - Станислав Владимиров и Антон Кутев. Според Миков така ще се обърне сериозно внимание на организационната дейност в цялата страна. Георги Пирински, който досега беше заместник-председател, остава само член на ИБ.
На Националния съвет Миков предложи и промени в Националния предизборен щаб на партията, който оглавява самия той. Първоначално соцлидерът обяви, че предлага Евгени Узунов и Димитър Дъбов за заместник-председатели на щаба, но после стана ясно, че Дъбов е отказал да поеме този пост.
От НПЩ бяха освободени Бойко Великов, Кристиан Вигенин, Кирил Добрев и Чавдар Георгиев. Вместо тях бяха избрани Донка Михайлова, Костадин Паскалев, Лилия Канева, Асен Гагаузов, Владимир Москов, Стефан Стефанов, Юрий Асланов, Красимир Мирев и Деница Караджова. Мая Манолова предложи Кирил Добрев да не отпада от предизборния щаб, но идеята и бе отхвърлена с гласуване. "За" новия състав на щаба гласуваха 69 души, "против" бяха 4, а "въздържали се" - 6.


Импулсни номера жилят с „Гражданска отговорност”
"Монитор"
„Закъснявате с вноската. Обадете ни се за информация”, гласял есемесът
Фалшиви есемеси уж от застрахователни компании жилят с импулсни телефони пловдивчани. Преди дни Емилия Ангелова получила кратко съобщение на мобилния си телефон, че закъснява с вноската си за задължителната „Гражданска отговорност” за семейния автомобил. Първоначално жената се притеснила много, защото глобата за неизрядна кола е висока.
„Закъснявате с вноска по сключената „Гражданска отговорност”, гласяло краткото съобщение. Най-отдолу имало посочен телефон с указание пловдивчанката да се обади за повече информация. В края на 2013 г. Емилия Ангелова действително сключила „Гражданска отговорност”, която трябвало да плаща на 4 вноски през 3 месеца.
Парафирала документите в офис на брокер, който обслужвал няколко застрахователни компании. Емилия се усетила, че се прави опит да бъде измамена, тъй като съвсем наскоро била платила последната си вноска за годината. Все пак тя проверила документите си и разбрала, че не дължи нищо. Затова не се и обадила на посочения в есемеса телефон, за който предположила, че е импулсен. Разговори с подобни телефони се таксуват до 10 лева на минута.
„Предположих, че телефонът, на който ме съветват да се обадя в есемеса, е импулсен. Опасявам се, че други хора може да се подведат защото практиката на някои застрахователи е действително да уведомяват клиентите си с есемес при закъснения. Хората обаче ще разберат, че са измамени, едва когато получат сметката си за телефон”, каза за „Монитор” Емилия.
Това не е първата подобна измама, след като този юли стотици пропищяха от фалшиви есемеси за работа. Измамниците пращали кратко съобщение, като изисквали от кандидатите за работа да отговарят на въпроси. Обратният есемес обаче бил към импулсен номер и всяко ново съобщение се таксувало на цена от 6 лева.