Ивайло Калфин: Правителството не е дясно, експериментът в момента е голям и рискът също

Политика

08-11-2014, 21:39

Снимка:

"24 часа"

Автор:

Лили Тодорова

Всичко от Автора

Още по Темата:

Ивайло Калфин: Стабилно управление може да се създаде и без ДПС

Моят ресор е тежък, но ще докажа, че може да има положителни промени, закани се новият социален министър

Правителството не е дясно, експериментът в момента е голям и рискът също. Това коментира вицепремиерът Ивайло Калфин в предаването на България он ер " Полиграф". Той подчерта, че като най-стабилна конфигурация за управление вижда формулата първата и втората политически сили на изборите - ГЕРБ и БСП да направят коалиция. Аргументът му е, че има моменти в историята на една държава, когато се намира един общ път, въпреки моралните съображения на партиите. Калфин заяви, че пред АБВ е стояла дилемата: дали да повлияе на правителствената програма чрез програмата на партия АБВ или да се включат директно в коалиционните сили. От АБВ са избрали да подкрепят реално кабинета. Той коментира обаче, че в момента експериментът е голям и рискът е голям.

Относно партньорството на Патриотичния фронт , Калфин заяви, че опитът му като евродепутат го е научил да работи в среда, в която се търси консенсус и компромис между различните политически групи, без да се губи тяхната идентичност.

"Трябва да покажем, че и в България това е възможно" каза Калфин. Коментира обаче, че всеки ход на патриотичния фронт ще се гледа под лупа и у нас и в Европа.По повод критиката на председателя на ПЕС Сергей Станишев, че създадената от Борисов коалиция за управление е най-безпирнципната, Ивайло Калфин коментира: "ПЕС стоеше мълчалива докато се търсеше тази коалиция. Сега в изявлението на Станишев виждам по-скоро лично отношение".
Ролята на АБВ Калфин вижда така: стопиране на някои крайно десни предложения - например искането за замразяване на размера на социалните плащания, според него това прилича на пицата на Симеон Дянков и е отхвърлено от АБВ. Калфин е категоричен, че ако му бъдат наложени неприемливи компромиси, то АБВ ще излезе от властта и под въпрос ще бъде цялата коалиция.Като доскорошен остър критик на Бойко Борисов, Калфин направи анализ, че засега няма забележки, тъй като вижда в неговото поведение и в ГЕРБ промяна. Тази промяна, обаче не била провокирана от друго, а от политическите ограничения, наложени от изборния резултат на 5 октомври.

Като министър на труда и социалната политика Калфин си поставя и предизвикателството в личен план да покаже, че в един изключително тежък ресор може да се направят и положителни промени. Той ще работи върху истинското реформиране на пенсионната реформа и върху реалното ангажиране на младите хора с работни места, а не с посещаването на курсове и обучения, платени по социални програми.