МВР няма да пусне германци да нарежат оградата по границата ни с Турция

Общество

08-11-2014, 19:05

Снимка:

wikipedia.org

Автор:

Лили Тодорова

Всичко от Автора

Още по Темата:

Вучков предвиди дефицит в МВР за над 170 млн. лева

Вътрешният министър Веселин Вучков и главният секретар на МВР Светлозар Лазаров бяха категорични, че взети всички необходими мерки

По границата с Турция са изпратени допълнителни полицейски екипи, за да се попречи на евентуални опити на германски радикали да повредят заграждението, което препятства влизането на бежанци у нас. За това увериха вътрешният министър Веселин Вучков и главният секретар на МВР Светлозар Лазаров, цитирани от БТВ.

Кампанията на германците е по повод 25-тата годишнина от падането на Берлинската стена, като те твърдят, че оградите по външните граници на ЕС в България и Гърция са незаконни и причиняват смъртта на хора, които търсят убежище.

Радикалите са събрали над 30 000 евро дарения в indiegogo, което би трябвало да осигури пътуването на 3 автобуса с по 55 души, като всеки ще носи със себе си инструменти, с които да повреди граничната ограда.

„Ако някой има намерение да разрушава това препятстващо съотръжение на българо-турската граница, включително да доближи една специална зона за сигурност, която има буквално около оградата и границата, това просто няма да се случи”, каза Веселин Вучков.

„Имаме конкретна информация. Мога да ви уверя, че тези намерения, които имат за нарушване на нашата инфраструктура по българо-турската граница, няма да бъдат осъществени, за което има и съответните законови, правни норми. Така че кой какви желания има е едно, а какво ще се случи е съвсем друго”, допълни Светлозар Лазаров.

Изграждането на ограда с камери по границата с Турция беше съпроводено от разгорещена полемика, а също и от скандал около поръчката за изграждането й. Патриотичният фронт, който влезе в парламентарното мнозинство, настоява съоръжението да обхване цялата граница.