Външно министерство иска допълнителна охрана

Като мотив се посочва, че за разлика от чуждите посолства у нас, на входа на министерството липсват полицейски служители

Постоянна, допълнителна полицейска охрана иска на входа си на ул. „Александър Жендов" № 2 в София от правителството Министерството на външните работи. Това става ясно от проект за определяне на зданието като стратегически обект от значение за националната сигурност, съобщава БНР.

Предложението е изготвено по времето на служебния кабинет „Близнашки" и е публикувано за обществено обсъждане.

Като мотив се посочва, че за разлика от сградите на чуждите посолства у нас, на входа на министерството липсва присъствието на полицейски служители. Това създавало засилена опасност и уязвимост при посещенията на множество посланици, дипломати и представители на международни организации, акредитирани в България. Ето защо се иска включването на външното ведомство в списъка със стратегически обекти от значение за националната сигурност.

Към момента няма информация конкретен инцидент или заплаха да са причината за това искане на бившия служебен външен министър и вече титуляр на поста Даниел Митов.

В предложението пише още, че в Централното управление за създадени и работят три регистратури за класифицирана информация с най-високо ниво на секретност, както и звено на ДАНС.

Охраната е нужна също за Националния визов център, за данните на всички дипломатически паспорти, за дипломатическите архиви, касата и не на последно място - за една от най-богатите колекции на картини, скулптури и други художествени ценности, оценката на които възлиза на десетки милиони левове.