Адвокат: Вложителите в КТБ да не се струпват в първия ден пред банките

Всички кредитополучатели трябва да продължат да погасяват вноските си към банката

По отношение на КТБ неизвестността приключи. Оттук нататък всеки един вложител в банката, който има средства в размер на гарантираните влогове, ще получи плащане за своите вземания в банката по реда на Закона за гарантиране на влоговете. Това казаза Българското национално радио адвокат Валя Гигова.

„В 20-дневен срок, считано от вчера, трябва да започне изплащането на влоговете от определени от Управителния съвет на Фонда за гарантиране на влоговете търговски банки. За да може да се извърши това, трябва да се осъществи една предварителна дейност за установяване кои лица имат право на гарантиран влог и какъв е техният размер. Всичко това ще стане публично”, увери юристката.

„В срок до една година всеки вложител, който има разминаване по отношение на суми, има възможност на направи възражение пред квестора или синдика на банката, които трябва да разгледат неговото възражение”, уточни адвокат Гигова. Ако възражението на вложителя бъде отхвърлено, той трябва да защити правата си по съдебен ред.

По думите на Гигова, Фондът за гарантиране на влоговете е длъжен да осигури средства, достатъчни за изплащане на всички задължения. Ако има недостиг във Фонда, той ще бъде набавен или като се поиска от останалите банки да предплатят своите вноски по Фонда за гарантиране на влоговете, както и чрез заеми на Фонда от наши или чужди банки, включително от държавата.

„Няма нужда хората да се струпват първия ден, защото изплащането на тези суми е гарантирано от държавата”, увери адвокатът и допълни, че вложителите с вземания, които са над гарантирания размер, ще трябва да търсят удовлетворение на всичките си права в рамките на производството по несъстоятелност на банката.

„Когато банката бъде обявена в несъстоятелност, те трябва да предявят вземанията си. Тези вземания ще бъдат приети и разгледани от синдиците. След като се пристъпи към осребряване активите на банката, ще получат сумите си от продажбата на имуществото на банката”, обясни юристката.

Адвокат Гигова каза още, че всички кредитополучатели трябва да продължат да погасяват вноските си към банката. В противен случай синдиците ще трябва да ги събират по принудителен ред.