Защо се целуваме - кратка история на целувката

Общество

08-11-2014, 14:53

Снимка:

wikipedia.org

Автор:

Лили Тодорова

Всичко от Автора

Още по Темата:

6 юли - Световен ден на целувката

Учени, наречени филематолози, изучават произхода на целувката

Най-простото обяснение е, че хората се целуват, защото чувството е приятно. За някои обаче това не е достатъчно.Съществуват хора, които се занимават с анатомия и еволюционна история на целувката. Те се наричат филематолози, разказва obekti.bg. Засега въпросните учени не са успели да обяснят категорично откъде произлиза целувката. Те обаче предлагат няколко теории и показват как нашата биология се влияе от този мил и страстен акт.Основният въпрос е дали целувката се научава или е инстинктивно действие. Някои твърдят, че тя се научава и датира още от най-ранните ни предци. По онова време майките вероятно са дъвчели храната си и са я предавали от уста на уста на своите беззъби бебета. Дори след като на детето му пораствали зъби, майките продължавали да докосват бузите му с устни, за да го утешават.В подкрепа на теорията, че целувката се научава, а не е инстинкт, идва и фактът, че не всички хора правят това, сочат антрополозите. 90% наистина се целуват, но има и 10%, които нямат представа какво изпускат.Други смятат, че все пак целувката е инстинктивно поведение. В подкрепа на твърдението си те изреждат един куп животни, при които това действие също се среща. Макар и някои да потриват носове в знак на привличане, други се целуват досущ като хората.

Бонобото (малко шимпанзе) например обменят слюнка, когато искат да се сдобрят след бой, за да се утешат, да развият социални връзки, а понякога – подобно на нас самите - без видима причина.

Днес най-разпространената теория за целувка е следната – хората се целуват, тъй като това им помага да надушат качествения партньор. Когато лицата са ни близо едно до друго, феромоните ни започват да си "говорят". Те обменят биологична информация за това дали двама души ще произведат силно поколение. Жените например предпочитат подсъзнателно миризмата на онези мъже, чийто гени за определен тип протеини от имунната система са различни от нейните собствени. Подобно съчетание ще произведе поколение с много по-силна имунна система и по-добри шансове за оцеляване. Въпреки това, някои хора са доволни и на обяснението, че се целуваме, тъй като е приятно. Нашите устни и езици имат нервни окончания, които увеличават цялото главозамайващо усещане от любовта. Когато преживяваме подобно приятно нещо, ние обикновено не се замисляме твърде много защо се целуваме. Напротив – то ни кара да го правим все по-често.