Страшна тенденция: Деца раждат деца!

Все повече непълнолетни момичета стават майки

Расте броят на непълнолетните майки, като социалните работници вече говорят за тенденция - раждането на деца от деца, съобщи bTV.

Само до края на октомври в Майчин дом 49 непълнолетни момичета са станали майки. Две от тях само за часове, като бебетата им са поели по пътя на отхвърленото дете.

Заявките за изоставяне от непълнолетни майки само в Майчин дом от началото на годината са 23. В по-голямата част от случаите превенцията е проработила.

„Тенденцията е и българските момичета да раждат по-рано. Според мен това са деца, към които има внимание, но изпуснати, за един купон, за едно пребиваване някъде и нещата се объркват”, казва Екатерина Христова, която е социален работник в Майчин дом.

Социалните работници казват, че най-критични са първите часове след раждането. Ако връзката майка - дете бъде създадена, тя става неразрушима. Понякога обаче сърцето на детето майка няма нужда от стрелки по пътя.

Според психолози отхвърлянето на новороденото е заради срам и страх. „Причините са много и са малко и в провинциалните селца и градчета. Всеки е изградил имидж. Според мен от това идва този срам. Да не сме в устата на хората, да не ни приказват. Все едно нещо лошо се е случило в семейството”, казва Вилма Петкова, психолог, директор на комплекс за социални услуги за деца и семейства.