Цецка Цачева: България вече се управлява от легитимно конституирани органи

Актуализацията на бюджета ще е сред първите разгледани законопроекти, увери председателят на НС

След вчерашния ден България се управлява от легитимно конституирани органи. По волята на българските граждани в Народното събрание има 8 политически субекта, които успяха да съставят самостоятелни парламентарни групи. Това заяви по "Дарик" председателят на НС Цецка Цачева.

„След като това правителство се подкрепя от достатъчен брой групи в НС, то не е правителство на малцинството, въпреки че коалиционно споразумение имаме подписано само между ГЕРБ и Реформаторския блок. Това е коалиционно правителство с две партии и подкрепа от партии", обясни Цачева.

Актуализацията на държавния бюджет и Здравната каса ще е сред първите разгледани законопроекти в парламента, увери тя. По повод коледните добавки за пенсионерите, за които настоя новият социален министър Ивайло Калфин, Цачева заяви, че това зависи от икономическото състояние на държавата и хазната и е въпрос на предложение от страна на кабинета.

„Това е въпрос на възможности и законодателна инициатива. Трябва да се види и състоянието на хазната и тогава да се прецени", допълни тя.

Относно КТБ Цачева каза, че са „за" публичното осветляване, като има внесен законопроект, предстои този въпрос да бъде разгледан и да стане ясно.

"Въпросът със здравеопазването беше секторната политика, на която ГЕРБ отделихме най-много време", заяви Цачева и допълни, че се работи върху това, което е записано в програмата. „Не мисля, че премахването на това болниците да са търговски дружества ще оправи проблемите в здравеопазването, там проблемът е в контрола", коментира по тази тема тя.

Аз съм категорично „за" задължителното гласуване и провеждане на референдум по тази тема, каза председателят на Народното събрание.

Относно това имало ли е уволнения в администрацията и доколко те са били правилни, Цачева поясни, че има хора, които са назначавани в края на 42-рото Народно събрание. "Тези хора са със срочни договори и със срок за изпитване, и е резонно да им бъдат прекратени договорите", каза тя.