Новите министри дадоха първите си обещания

През следващата седмица ще се водят консултации за попълването на политическите кабинети по министерства

Стабилност на системата и категорично разграничаване между политическото и професионалното ръководство на МВР обеща новият вътрешен министър Веселин Вучков. Той заяви и намерението си да поиска отмяната на промените в Закона за МВР, прокарани по времето на кабинета "Орешарски".

Още няколко от новоизбраните министри също дадоха първите си обещания:

Министърът на финансите Владислав Горанов увери, че дори актуализацията на бюджета да се забави, няма да има проблем с изплащането на гарантираните влогове в КТБ.

Министърът на енергетиката Теменужка Петкова обеща ревизия на сектора, която да покаже реалното му състояние.

Актуализираният вариант на Стратегията за съдебна реформа остава основен  приоритет за правосъдния министър Христо Иванов.

Вицепремиерът и социален министър Ивайло Калфин ще настоява пред правителството пенсионерите да получат коледни добавки. За работещите от първа и втора категория труд догодина няма да има промяна в условията за пенсиониране и плащане на пенсиите.

Държавните болници, които са под шапката на Министерството на здравеопазването, да не бъдат търговски дружества. Това ще бъде едно от предложенията на министър Петър Москов.

Междувременно стана ясно, че заместник-министрите от служебното правителство не са освободени и ще продължат да работят с новите министри. По информация на БНР Георги Близнашки не е подписал заповеди за освобождаване на втория ешелон в министерствата.

През следващата седмица ще се водят консултации за попълването на политическите кабинети по министерства.