Теменужка Петкова: Големи енергийни проекти - само при икономическа полза

Новият енергиен министър предвижда ревизия в сектора

Ситуацията е енергетиката е тежка. Имам волята да проведа реформи, чрез които да излезем от омагьосания кръг в енергетиката. Това заяви енергийният министър Теменужка Петкова в ефира на Нова телевизия.

Според нея в енергетиката има определени кръгове с интереси.

Тя предвижда ревизия в сектора. Ще се провери как се формират разходи и печалби. Петкова иска тази проверка да приключи възможно най-скоро.

В най-кратки срокове й предстои среща и с ДКЕВР. Предстоят промени в избора на ръководството и членовете на регулатора.

Енергетиката се нуждае от бързи и ефективни действия, смята министърът на енергетиката.

Петкова не е изненадана от критиките на Румен Овчаров. Двамата водят „битки" покрай проверките на Агенцията за държавна финансова инспекция (АДФИ) за АЕЦ „Белене". Тежките констатации на агенцията обаче падат в съда. Проверките на АДФИ преустановяват порочния начин, по който е управлявана енергетиката, смята тя.

„Енергетиката ни е управлявана така, че от нея да се източват пари. Това е един от най-големите грехове на предишните управляващи”, категорична е тя. Според нея може да се помисли за законодателни промени, за да се разкъса порочният кръг, който позволява на ЕРП-тата да възлагат дейности на свои дъщерни фирми.

Що се отнася до големите енергийни проекти, тя бе категорична: „Южен поток - да, но само при спазване на европейските изисквания". Приоритет на кабинета ще е удължаване живота на 5 и 6 блок на АЕЦ „Козлодуй". Новите енергийни проекти ще се стартират само при доказана икономическа полза.