Росен Николов: Поне пет търговски банки ще изплащат гарантираните влогове на КТБ

Депозантите ще трябва да носят лична карта и да попълнят декларация на място в банката

През пет или шест търговски банки ще бъдат изплащани гарантираните влогове в Корпоративна търговска банка, чийто лиценз беше отнет вчера. Това заяви пред БНР председателят на Управителния съвет на Фонда за гарантиране на влоговете Росен Николов.

Той обясни, че на 4 декември всеки ще може да отиде в посочена от фонда банка и да получи цялата гарантирана от държавата сума - до 196 000 лева.

Депозантите ще трябва да носят лична карта и да попълнят декларация на място в банката.

Николов обясни и по какъв механизъм ще бъдат изплащани парите:

„Критериите, върху които сме се спрели за момента, ще бъде последна цифра на ЕГН или БУЛСТАТ за фирма, т.е ако вашето ЕГН завършва на цифрата едно, вие трябва да отидете в търговска банка А, примерно, ако завършва на две, трябва да отидете в търговска банка Б”.

Очаква се необходимите пари във Фонда за гарантиране на влоговете да бъдат осигурени със заем от държавата, който след това частично да бъде погасен с нов заем от международни банки.

„Дори и да няма актуализация на бюджета, парите ще бъдат набавени от фискалния резерв”, увери Николов.

Общо гарантираните депозити в КТБ са за 3 милиарда и 600 милиона лева, а на Фонда са необходими допълнително 1 милиард и 700 милиона. След това хазната му ще бъде попълнена с полученото от КТБ и с вноските от банките.

„Тъй като ще има един кратък период, в който ние реално ще сме изплатили парите, с които разполагаме, на вложителите на КТБ, предприехме действия заедно с Министерство на финансите и Европейската банка за възстановяване и развитие, която ще ни предостави кредитна линия за следващите години. В случая на застрахователни събития, а именно фалит на банка, да имаме  незабавен достъп до тази кредитна линия, така че да може да изпълняваме законовите си правомощия”, обясни председателят на Управителния съвет на Фонда за гарантиране на влоговете.