БНБ внесе в съда искане за несъстоятелност на КТБ

Това става след като бе отнет и лицензът на "Корпоративна търговска банка"

В СГС беше внесено искането за откриване на производство по несъстоятелност на КТБ, съобщиха от съда.

БНБ заяви още вчера, че ще поиска от съда такова производство, след като преди това бе отнет и лицензът на КТБ.

На 6 ноември Българската народна банка отне лиценза за извършване на банкова дейност на "Корпоративна търговска банка" АД. Отрицателният капитал на КТБ е над 3,7 млрд. лева и тя не отговаря на капиталовите изисквания.

На основание чл. 9, ал. 1 от Закона за банковата несъстоятелност БНБ реши и да бъде подадено искане до компетентния съд за откриване на производство по несъстоятелност на "Корпоративна търговска банка" АД, припомни trud.bg.

На основание чл. 9, ал. 6 от Закона за банковата несъстоятелност Фондът за гарантиране на влоговете в банките да бъде уведомен за подаденото искане до компетентния съд за откриване на производство по несъстоятелност на "Корпоративна търговска банка" АД, с цел извършване на подготвителни действия за назначаване на синдик.

На основание чл. 106, ал. 3 от Закона за кредитните институции, до назначаването на синдик, квесторите на "Корпоративна търговска банка" АД Станислав Георгиев Лютов, и Елена Здравкова Костадинчев, ще продължат да упражняват правомощията си.