Новият кабинет раздели министерството на икономиката, енергетиката и туризма на три ведомства

Политика

07-11-2014, 16:13

Снимка:

"24 часа"

Автор:

Лили Тодорова

Всичко от Автора

Още по Темата:

Бойко Борисов пожела успех на Божидар Лукарски

Божидар Лукарски пое икономиката, Николина Ангелкова туризма, а Теменужка Петрова енергетиката.

Новото правителство взе решение да раздели министерството на икономиката, енергетика и туризма в три отделни ведомства като по този начин служебният министър Васил Щонов се сдоби с трима наследници на поста - Божидар Лукарски пое икономиката, Николина Ангелкова туризма, а Теменужка Петрова енергетиката.

„Постигнахме всички приоритети, които бяхме заявили. Имам удоволствието да Ви представя новият екип на трите министерства. Разделянето на министерството на три ще ни помогне да имаме фокус върху тях“, коментира Щонов.

„Знаете, в енергетиката има няколко основни проблеми – дефицит в обществения доставчик. Друг много важен елемент е подготовката за зимата и газовата криза, която може да възникне. В секторът има някои големи енергийни проекта – най-важния е удължаване на 5 и 6 блок на АЕЦ „Козлодуй”. Останалите два проекта са „Южен поток” и евентуалното изграждане на 7 блок”, заяви той.

За икономиката той коментира, че има два проблема - максимално бързо възстановяване на средствата и одобряване на ОП „Иновации и конкурентноспособност”.

„В туризмът ще бъде ново министерство и там предизвикателството е средствата да бъдат усвоени по начин, който генерира ползи за индустрията. Това е задача, по която може да се постигне в следващите няколко години”, каза още Васил Щонов.

"България има огромен туристически потенциал и вярвам, че с представителите на бизнеса и местните власти ще начертаем стъпки да постигнем това, коментира Николина Ангелкова при приемането на поста министър на туризма.

„Има доста много неща, които трябва да се свършат. Моят опит ще ми бъде доста полезен в това да привлечем допълнителен ресурс за туризма”, заяви тя.

„Ще разчитам изключително много на опита на хората, които работят в министерството”, каза още Николина Ангелкова.

"Основният приоритет, който бих искал да развия, се състои в развитието на малкия и средния бизнес, който в България буксува. Това заяви Божидар Лукарски при приемането на поста министър на икономиката.

„Ще се опитаме да намалим административния натиск върху тях и да осигурим опит за достигане на международни пазари”, добави Лукарски. Той посочи, че това основно трябва да стане през ОП „Иновации и конкурентноспособност”.

„Нашата програма ще бъде детайлно разработена в рамките на един месец”, увери Божидар Лукарски

"Основната ни задача ще бъде да набележим мерки за излизане от критичната ситуация. Това заяви Теменужка Петкова при приемането на поста министър на енергетиката.Тя постави като приоритет енергетиката да се превърне в стабилен отрасъл, с дългосрочна политика и визия.
„Трябва да се премине през определени реформи и действия. Ние ще се позовем на анализите на колегите от служебното правителство”, посочи тя.Петкова добави, че е необходима ревизия в сектор „Енергетика”, за да се види какво е реалното му състояние.