Борисов: Трябва да спрем свободното падане на България

Ще бъда абсолютен гарант и няма да допусна етническо напрежение

Щях да съм много по-щастлив, ако преди година и половина, когато спечелихме пак парламентарните избори и бюджетният дефицит беше под 2% и всички фондове работеха, сега да си говорим какво ще направим по- добре. Това заяви по време на официаллната церемония по предаването на властта в Министерския съвет лидерът на ГЕРБ и премиер в новото българско правителство Бойко Борисов. Сега трябва да спрем пада на България, посочи той.

Видяхте парламентът колко е фрагментиран, каква омраза, каква непоносимост има между партиите. Някои забравиха, че и на миналите избори ние бяхме победители и че нямаха никакво право да правят правителство без нас.
След като ГЕРБ подаде оставка три пъти печелим избори. Това е най-точната оценка на избирателите кой трябва да управлява, заяви още Борисов.
Той благодари на Реформаторския блок, АБВ и Патриотичния фронт, които подкрепиха правителството.

Само с Божия помощ в тази ситуация можем да се оправим. От ГЕРБ в правителството сме дали най-доброто. От другите колеги очаквам да положат огромни усилия, защото дотук бяхме от различни партии, с различни програми. От този момент за всяко наше действие отговаряме взаимно, подчерта Борисов.
Трябва да се измъкнем от свободното падане на България. Стабилността е мноко крехка.

Единственото, което може да ме разколебае е ако стане проблем с етническата толерантност и тази конфронтация и омраза стигне до етничесто напрежение В това отношение ще съм абсолютен гарант. ДПС извън властта – да, от там нататък се занимаваме с това, което имаме да правим като правителство.
Това упражнение, тази пауза, този експеримент „Орешарски“ ни върна с две години назад и сега ще работим две години, за да стигнем дотам, докъдето направиха ескперимента, каза Бойко Борисов.
Той благодари на служебния министър-председател Георги Близнашки и на служебните министри за работата им в последните месеци.