Местан: Никъде нормалното дясно и ляво не се съюзяват с националпопулизма

Мандатоносителят знае, че коалицията е порочна, категоричен е лидерът на ДПС

Българското общество и партньорите на България в ЕС и НАТО днес не могат да бъдат заблудени. В 43 български парламент ще се гласува 4-партийно правителство на парламентарното мнозинство, с пряко, формализирано с подпис, участие на националпопулистката формация Патриотичен Фронт. Това мнозинство не е повод за ръкопляскания и бурни възгласи, защото не е продукт на политическия компромис, каза Местан в Народното събрание, предаде 24chasa.bg.

Продукт е на грубо и безпринципно съглашателство, което не гради, а разгражда европейската легитимност на България. След 25 години днешният акт на парламент ще е първият , който ще ревизира цивилизационния избор на България да се развива като модерна евроатлантическа държава. Ще се носи не само морално, но и политическа и историческа отговорност.

„Никъде в Европа нормалното дясно и ляво не се съюзяват с националпопулизма, с ксенофобията. България се завръща в лоното на преддемократизма. Маските са свалени, политическите лица оборени, на първо място на десния политически субект, който си бе присвоил правото на цензур, с претенцията да е носител на абсолютната истина”, заяви Местан.

„Никакви политически ходове като подписването поотделно на споразумението за общо управление от страна на кандидата за министър-председател Бойко Борисов и ПФ и АБВ не могат да прикрият тази теза, защото фактът е неоспорим. Мандатоносителят знае, че коалицията е порочна”, каза още Лютви Местан.

След 2005 г. президентът Георги Първанов според нас абсолютно необосновано и незаслужено бе упорито обвиняван от десните, че е архитектът на Тройната коалиция БСП-НДСВ-ДПС. Архитект е избирателят, подчерта Местан.

"Сега госпожи и господа от дясно, как се чувствата в прегръдката с него и с АБВ? Важен въпрос, каза Местан. Благодаря, много добре", отговори си сам лидерът на ДПС.

Ще спестя ретроспекцията на изключително тежките квалификации на предишните сини, сега реформатори, по адрес на Бойко Борисов, отбеляза Местан.

Днес бележките и анализът на ДПС не са по отношение на коалиционната формула. България ще се управлява от коалиции, въпросът не е коалиционността, а в съдържанието, в безпринципността на точно тази коалиция, която ни предлагате, обясни Местан.