Първанов: ГЕРБ има готовност за компромиси

АБВ се пребори да има повишаване на доходите, твърди лидерът на партията

„Ако нямаше лява формация, ако нямаше социален коректив в това правителство, нямаше да има текстове за пенсиите. Вкарахме поне 3 текста, свързани с пенсионирането, годините за пенсионирането няма да се увеличават и няма да се бърза с решаването на въпроса с пенсионирането на военните”. Това заяви пред нова телевизия лидерът на АБВ Георги Първанов.

„В първите консултации ние бяхме по-скоро на различни позиции с непреодолими на пръв поглед различия, но преговорите показаха, че в ГЕРБ има готовност за компромис. В декларацията има около 40 предложения на АБВ, които са приети”, обясни лидерът на АБВ Георги Първанов. „При тази фрагментарност на парламента, еднопартийно или дори двупартийно правителство не е възможно. Дори и тази сложна ситуация е по-добра от още едни избори. За 9 месеца три избора биха били фатални”, смята той.

Първанов коментира и защо АБВ получи социалното министерство. „Най-лесно беше да поискаме икономиката, но социалната политика не се прави само с пари, тя се прави и с конкретни действия и позиции”, заяви той. "Аз сигурно съм единственият от политиците, който не се е срещал с Делян Пеевски. Отношенията ни, съдейки от публикациите в медиите, не са розови, но Владислав Горанов е един много добър специалсит и би бил добър министър", каза още Първанов.

„АБВ се пребори да има повишаване на доходите, включително и на пенсиите в зависимост от икономическата ситуация”, подчерта той. „Борисов сгреши 2009 година, когато не направи коалиция той направи правителство на малцинството и всичко беше на ръба. Във всеки случай вариантите бяха много по-отворени, отколкото през 2013 година или 2014 година”, коментира още Георги Първанов.