Вестниците в петък, 7 ноември

Най-доброто от печата

07-11-2014, 08:00

Автор:

Bulgariautre

Всичко от Автора

Водещите заглавия на централните вестници днес са разделени наполовина за новото правителство и за фалита на КТБ. Според вестник Сега, новите управляващи планират да въведат още един данък - върху операциите на капиталовите пазари. Всички днешни издания публикуват и части от програмата за управление, подписана и подкрепена от ГЕРБ, Реформаторския блок, АБВ и Патриотичния фронт.

В рубриката на Сега "наблюдател" пише "Реформи тука всякакви забравете!", в програмата за управление щедро се обещава на всекиго по нещо, без да е ясно откъде ще се намерят пари за често противоречащите си идеи. Интерпретацията на Труд е "Борисов с кабинет на тежкия компромис", а в коментар и в анализ на изданието се казва, че това правителство е еманация на прехода и рано или късно ще прерасне в програмно. Според политическия анализатор Антоний Гълъбов, Патриотичния фронт още не знае, че държи ключа за стабилност на кабинета. Вестник Земя коментира, че наред с добрата новина, че правителство ще има, е добра и позицията, която всяка партия си е избрала - БСП ще е опозиция, а в кабинета ще е представена не само десницата, но и социалната сфера в лицето на вицепремиера и социален министър Ивайло Калфин. Заглавието на Телеграф е "Борисов с четири вицета", а Дума пише "Тодор Танев не иска Лукарски за министър". Става дума за предложения за министър на образованието от гражданската квота на Реформаторския блок политолог професор Танев, който критикуваше предишното правителство на ГЕРБ. Сега той не е съгласен с номинацията на лидера на СДС Божидар Лукарски за поста министър на икономиката. Заглавието на Капитал дейли е лаконично - "Има правителство, няма КТБ". Стандарт допълва "За един час фалит на КТБ и нов кабинет". Макроикономистът Георги Ангелов съветва в коментар за изданието бързо да се събере каквото може в КТБ. Социологът Юлий Павлов пък прогнозира, че ГЕРБ и Реформаторският блок биха имали пълно мнозинство при нови избори.

24 часа избира за акцент на първа страница и предстоящият днес закрит пленум на ръководството на социалистите със заглавие "Седмоноемврийска революция в БСП". Кирил Добрев и Костадин Паскалев прогнозират, че ако Миков предприеме реформи, рискува много, но дава шанс на партията. Заглавието на първа страница на "Преса" е "За сбогом на Близнашки КТБ фалира".  Актуалният от повече от година въпрос "Кой?" днес звучи така "Кой предложи Божидар Лукарски", пише още вестникът.

Монитор информира за конфликт между пациенти и Здравната каса. Онкоболни спечелиха битка с Касата и Министреството на здравеопазването за дискриминация, което ще доведе до лавина от съдебни дела срещу двете институции заради липсващи лекарства и терапия.

Новинар избира друг акцент. "Общината обяви война на билбордовете, край на рекламите в центъра на София". Общинарите обаче оставят външните маси на заведенията. Изданието предлага интервю с професор Герхард Мангот, експерт по проблемите на енергийната сигурност и Източна Европа. Той не вижда скорошно решение на конфликта в Източна Украина и добавя, че Европейската комисия прави политиката си за сметка на сигурността в газоснабдяването на източноевропейските страни.