Вицепремиерът Захариева се отчете ден преди да си тръгне (обзор)

Според нея по-голямата част от приоритетите и задачите в сектор „Икономика" са изпълнени

Считам, че по-голямата част от приоритетите и задачите, които си поставихме в сектор „Икономика", са изпълнени. Това заяви вицепремиерът по икономическите въпроси и министър на регионалното развитие, както и министър на инвестиционното проектиране Екатерина Захариева.

Тя посочи, че когато служебното правителство е поело управлението на страната е имало сериозни проблеми.

„Заварихме изцяло спряна Оперативна програма „Околна среда", почти изцяло блокирана програма „Регионално развитие". Вследствие на нашата работа намалихме евентуалните загуби на средства по ОП „Околна среда" от 500 млн. лв. на около 140 млн. лева. Имаше огромни дисбаланси в енергетиката, много от ключовите пътни и железопътни проекти бяха пред провал. Да не забравяме и протестите, които имаше в някои предприятия, като такива бяха Автомагистрала „Хемус" и др.", обобщи вицепремиерът.

„След нашата работа мога да кажа, че положихме основата на разрешаване на някои от дългосрочните проблеми в икономиката", посочи още Захариева.

Тя отбеляза създаването на Енергийния борд като успех, защото там се е създала среда за решаване на проблемите в сектора.

Захариева отчете като успех и подписването на меморандум за разбирателство с Румъния за изграждането на два нови моста над р. Дунав.

„Във водния сектор буквално не се случваше нищо една година. Направихме ясен график за реформи в сектора, който е изключително важен, проведохме редица разговори със заинтересованите министерства и НСОРБ", уточни вицепремиерът. Захариева бе доволна и от това, че всички дюни по крайбрежието са картографирани.

Транспорт

Успяхме да ограничим рисковите пътни и железопътни проекти, извършвани по ОП „Транспорт". Това заяви министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията Николина Ангелкова по време на пресконференцията.

Тя посочи, че в риск са били Лот 4 на АМ „Струма", който е до границата с Гърция, както и Лот 1 на АМ „Марица". По отношение на Лот 4 Ангелкова заяви, че са предприети действия за прекратяване на договора с компанията „Актор" и започване на процедура за търсене на нов изпълнител.

От ЖП проектите в момента в риск е останала отсечката Първомай - Свиленград, където поради подпочвени води се е наложила промяна в трасето. Министърът изрази надежда, че с новите промени в законодателството, касаещи изпълнението на големите инвестиционни проекти, ще се съкратят сроковете за отделни процедури, което да доведе до навременното им изпълнение.

„В БДЖ от близо 600 млн. лв. дългове успяхме да ги намалим и те в момента са 565 млн. лв. В сектора е необходима дългосрочна визия с цел повишаването на неговата безопасност и комфорт", каза още Ангелкова.

Тя говори и за новата програма „Транспорт и транспортна инфраструктура 2014 - 2020 г.". Николина Ангелкова припомни изнесена вече информация, че АМ „Хемус" ще е приоритет, както и завършването на АМ „Струма". Тя заяви, че в момента паралелно се разглеждат проектът за тунела в Кресненското дефиле, както и за алтернативно трасе с по-малко сложни съоръжения, което може да спести над 300 млн. евро по проекта.

Енергетика

Обзорът на направеното в сектор „Енергетика" бе направен от ресорния министър Васил Щонов. Той посочи, че без увеличението на тока от 1 октомври НЕК е щяла да продължи да генерира загуби от близо 900 млн. лв. годишно. С новите цени тези загуби са ограничени до 700 млн. лв., които ще се прибавят към предишния дефицит в НЕК от 1.5 млрд. лв., който е натрупан в изминалите години.

В енергетиката трябват още реформи, като са започнали преговори с американските централи и другите участници на пазара, така че да може да бъде намерен нов баланс в сектора. Щонов изтъкна забранителната си заповед за изграждане на „Южен поток".

„С мое решение беше спряно строителството на проекта „Южен поток" и действието на всички договори. Важните елементи са два - проектът да бъде приведен в съответствие с европейското право, а не по измислен начин с промени в нашите закони, за да угодим на една или друга страна, и уговаряне на условия на транзитни такси, които да осигурят максимални ползи за България", подчерта Васил Щонов.

По отношение на удължаването на експлоатацията на 5 и 6 блок на АЕЦ „Козлодуй", Щонов заяви, че в последния момент е направено необходимото, така че да се намери изпълнител, който да обследва реакторите и така 5-ти блок да получи лиценз в края на 2017 година.

Министърът на икономиката и енергетиката говори и за кадровата си политика в АЕЦ „Козлодуй", като подчерта, че бившият директор на централата е уволнен вследствие на установени злоупотреби и провеждане на ненужни обществени поръчки. Една от тези поръчки е била за поръчано оборудване за десетки милиони левове, което не е влязло в експлоатация. Като изненада за енергийните репортери на събитието Щонов заяви, че до 2016 г. се очаква да заработи поне една от двете междусистемни газови връзки с Турция и Гърция. Земеделие

Към момента потенциалната загуба на средства по ОП „Развитие на селските райони" възлиза на 78-83 милиона евро.Това каза министърът на земеделието и храните Васил Грудев.

„Те ще бъдат загубени до края на годината и няма да бъдат усвоени", подчерта Грудев.
Той заяви, че при встъпването си в длъжност тези пари са могли да достигнат 350 млн. евро. "На масата ми имаше 3000 неразписани договори и над 1500 анекса", сподели Грудев.
Според него през периода на управлението на служебното правителство се е стигнало до пълно отпушване на залежалите проблеми по усвояване на средствата.

„Втори приоритет беше подготовка и стартиране на „Програмата за развитие на селските райони" 2014-2020 г. Министерството работи по разработване на подзаконовата нормативна база - всички наредби, които ще обуславят прилагането на ОП „Развитие на селските райони" и на схемите за директни плащания, които са с нов дизайн от март 2015 г. Системите на Държавен фонд „Земеделие" се натоварват с новите изисквания на регламента", заяви министърът.

Отпусната е допълнителна помощ за животновъдите по програмата „de minimis". Васил Грудев се надява, след актуализацията на бюджета, Министерство на земеделието и храните да успее много бързо да изплати националните доплащания за животновъдите, които в момента се забавят.

„С моя заповед беше спряно изсичането на всички дървета при окончателни фази на краткосрочно, постепенно възобновителната сеч на държавните гори и се ограничи провеждането им само върху площ до 2 хектара. Разрешителните за сеч вече са публично достояние. Могат да бъдат правени онлайн справки за това къде се извършват разрешени сечи", обясни министърът.

Грудев обобщи, че към момента над 26 хил. овце са загинали от болестта „Син език", като за обезщетението на техните стопани са необходими 5 млн. лева.