ЕК иска промени във водния сектор

Животът

06-11-2014, 17:47

Снимка:

gustonews.bg

Автор:

plovdiv.utre.bg

Всичко от Автора

Басейновите дирекции изработват План за риск от наводнения

Европейската комисия изисква да бъдат разработени Планове за управление на речните басейни, които трябва да са готови до края на 2015 г. и ще важат за периода 2016 - 2022 г. Днес четирима директори на басейнови дирекции в страната дадоха старт на този процес, предаде plovdiv24.bg. Тези планове ще са основен инструмент за управление на водите в България. Те представляват планови документи, които се изготвят от отделните басейнови дирекции за период от 6 години.

Заради това директорът на Басейнова дирекция Източнобеломорски район - Пловдив Никола Кърнолски обяви и старта на кампания за популяризиране на тези планове. Целта е да се ангажират гражданите и фирмите като всеки трябва да заяви каква вода трябва да му бъде предоставена за пиене или за производство. Информационната кампания ще продължи 6 месеца, а генерираните промени и предложения ще бъдат отразени в междинните планове.
 Кърнолски отбеляза също, че четирите басейнови дирекции в страната работят и по изготвянето на Планове за риска от наводнения, които ще важат за следващия програмен период.

Асен Личев, директор Дирекция "Управление на водите" в Министерство на околната среда и водите (МОСВ) фокусира вниманието си върху основните причини за наводнения тази година. Според него те се дължат основно на интензивните валежи, които са били между 2 и 5 пъти над нормите, както и незаконното строителсто, каквато бе причината за наводненията във варненския квартал "Аспарухово".

"В Мизия основна причина бе остарялата система за защита от вредно въздействие, както и неизпълнението на закона за водите от страна на кметовете", допълни експертът от МОСВ.