От НАП София иззеха над 26 000 лева от каси на длъжници

Акцията е част от кампания срещу некоректни търговци в цялата страна

Акция на столичната НАП, проведена днес, приключи с изземане на касовата наличност в 13 търговски обекта в София, съобщиха от приходната агенция. Проверените обекти са селектирани предварително, след като на собствениците им три последователни месеца са изпращани по електронен път уведомления за натрупани публични задължения. Въпреки това те не са предприели действия за погасяването или обезпечаването на дълговете си, предаде Нова телевизия.

Общата сума, иззета от касите на длъжниците е 26 844 лева. Мярката да се изземе оборота от търговски обект е крайна и се прилага само в случаите, в които въпреки, че длъжникът разполага с парични средства и значителни обороти, системно не плаща данъците и осигурителните вноски, поясняват от НАП. Практиката показва, че след изземане на касовата наличност, повечето търговци плащат изцяло дълга си.

Акцията на НАП София е част от започналата днес в цялата страна кампания на приходната агенция, за изземване касовата наличност в обекти на длъжници. Процедурата предвижда описване на наличните пари в касата на обекта, които се изземат и се превеждат по сметка на НАП за погасяване задълженията на лицето. Паралелно с това се прави и цялостна проверка на дейността на обекта - например, дали се издават касови бележки при продажба на стоки, водят ли се правилно книгите за дневните финансови отчети, дали продавачите са назначени на трудови договори и други.

„Прилагаме всички законови средства, включително и принудително изпълнение, за да съберем просрочените задължения. Вярваме, че действията ни ще имат и превантивен ефект върху некоректните лица. Очакваме те да потърсят диалог с нас и да пристъпят към доброволно плащане на задълженията, които са натрупали.”, каза Илиана Христова, директор на ТД на НАП София.