Ебола може да бъде победена за около година

4 818 са жертвите на ебола до момента, съобщиха от Световната здравна организация. Ръководителят на мисията на ООН, на която е възложено да се бори с ебола в Западна Африка заяви, че още не разполага с нужните ресурси за справяне с вируса. Тони Банбари каза пред ББС, че картината е много смесена и е трудно да се прецени намалява ли разпространението на болестта:

"В някои райони случаите на заразяване намаляват, например в столицата на Либерия - Монровия, в редица други обаче наблюдаваме значително засилване. Положението се променя и ние трябва да атакуваме болестта на място".

Според Тони Банбари, спешно е необходима допълнителна помощ, въпреки съществения принос до момента на страни като Великобритания Китай, Куба и САЩ.

Той обаче изрази надежда, че ще успее да постигне 70% леглова база за новите случаи и още толкова за погребенията на жертвите до декември.

На въпрос кога смята, че ебола може да бъде победена, за няколко месеца или години, Тони Банбъри отговори: "Не за години, за по-малко от година, вероятно".

Тони Банбъри говори в главната квартира  на ООН за борба с ебола в Гана, която не е засегната от епидемията. /БНР