Архимандрит Дионисий: Стабилитет е думата, която охарактеризира българския партиарх Максим

Църковнославянски концерт ще почете 100-годишнината от рождението и 2-годишнината от кончината на патриарх Максим

Днес се навършват две години от смъртта на блаженопочиналия български патриарх Максим. По този повод сутринта в църквата „Св. Неделя“ беше отслужена заупокойна литургия. През вчерашия ден годишнината беше отбелязана в Троянската Света обител “Успение на Пресвета Богородица”. След това на гроба на покойния дядо Максим беше отслужена панихида, оглавена от Негово светейшество Българския патриарх Неофит.

Днес приключват и възпоменателните чествания  по повод 100-годишнината от рождението на българския пратиарх Максим, каза за Bulgariautre.bg архимандрит Дионисий, началник на отдел „Богослужебен“ при Светия Синод.
За всичките 1100 години Българска православна църква, партиарх Максим е бил най –дългогодишният предстоятел на църквата - 42 години.
Днес като завършек на честванията ще има възпоменателен концерт в Софийската Света митрополия. На него ще присъства патриарх Неофит, с чието благословение се организира.
Православният концерт по случай стогодишнината от рождението и две години от смъртта на българския патриарх Максим ще проведат два от най-изтъкнатите български състави за църковни песнопения - камерният ансамбъл "Свети Йоан Кукузел-Ангелогласния" и Софийският свещенически хор.

Ако всички трябва да преценяваме делото на покойния партиарх Максим, преди всичко трябва да го помним с неговия личен пример, с неговия свят и аскетичен живот, който не беше масово познат на широката публика. Но в един църковен, обществен, национален и държавнически план думата, която може да го охарактезира, безспорно е стабилитет, каза архимандрит Дионисий. След смъртта на партиарх Максим виждаме, че стабилитетът в държавата започна да се разпада, в обществения строй също, в ценностите категорично.

Оптимист съм, че след тези 100 години от рождението на партиарх Максим, когато знам, че на небето пред престола на Господ предстои един изключително свят човек, българите и родината ни няма как в един момент да нямат своя просперитет. Може би дори от едно мистично отношение към държавата от почитание към него.

Нека не забравяме, че преди две години напълно неочаквано за всички се виха големи опашки, за да могат хората да се поклонят пред тленните му останки. Това е от огромно значение. Аз лично си спомням изключително много хора и то млади, които плачеха за този патриарх, беза да са го виждали. Това означава, че тоъй наистина е бил от значение не само за съхраняването, но и за развитието  на ценностите,  които ние сме започнали да позабравяме, а които за нас са от изконно значение, заяви още архимандрит Дионисий.