Местан: ГЕРБ няма да получи подкрепа от ДПС

Не може да участваме в кабинет заедно с Патриотичния фронт, подчерта той

Дори на колене да ни молят няма да подкрепим правителство, в което участва Патриотичният фронт. Понеже не става въпрос за еднопартийно правителство на г-н Борисов, не става въпрос дори за ясно двупартийно европейско правителство на мнозинството с участието на Реформаторския блок, а за четирипартийна коалиция. Това заяви лидерът на ДПС Лютви Местан пред журналисти в парламента на въпрос дали е трябвало Бойко Борисов публично да призовава ДПС да гласува против този кабинет, предаде „Фокус”.

„Ние ще бъдем явна, категорична опозиция на този сговор, който в името на властта не направи компромис, а влезе в съглашение с антиевропейски, антинатовски сили”, заяви Местан.Той посочи, че избирателят не е задължил никого да образува коалиция между първата, четвъртата, петата и осмата политическа сила.

"Не видях такъв императив във вота на избирателя, затова проблемът на коалицията, която се задава не е в това, че ще ни управлява коалиция. Проблемът е в съдържанието й, тя е проблематична”, посочи Лютви Местан и добави, че съдържателния аспект на коалицията представя този аритметически сбор като антиевропейски сговор.

„Това ще бъде лош ден”, коментира Местан.
Във връзка с молбата на Борисов да гласува против този кабинет, Местан коментира, че неговият прочит отразява притеснение от страна на лидера на ГЕРБ, че двете партии са в нелегален съюз. „Това, разбира се, не е така и може би с тази молба г-н Борисов иска да разсее тези съмнения”, каза още Лютви Местан.