ГЕРБ и Реформаторите подписват коалиционно споразумение до обяд

По-късно през деня се очаква да бъде подписана и програмната декларация, която да подкрепят ПФ и АБВ

Коалиционното споразумение между ГЕРБ и Реформаторския блок ще бъде подписано днес малко преди обяд, съобщи БНР.
След това ще се подпише и програмната декларация от страна на четирите политически формации, които участваха в преговорите - ГЕРБ, Реформаторски блок, Патриотичен фронт и АБВ.

На влизане в Народното събрание зам.-председателят на ГЕРБ Цветан Цветанов заяви, че за страната е важно да има стабилно правителство. Според него то ще бъде подкрепяно от НС, в което ще има и плаващо мнозинство по отделни секторни политики.
България се нуждае от стабилно правителство. Затова правителството ще бъде стабилно, проевропейско, за да можем действително да възстановим доверието в Брюксел и да се възползваме от европейската солидарност, която ще подпомогне просперитета на България. Това, което залагаме в политиката на следващия управленски мандат и работата в българския парламент, аз съм убеден, че ще има и плавно мнозинство, което ще се увеличава по определени секторни политики, защото ние ще правим политики, свързани с европейската интеграция, посочи Цветанов.

Съпредседателят на Реформаторския блок Радан Кънев потвърди, че коалиционно правителство ще има още днес и утре ще бъде гласувано в пленарна зала. От това, което се разбрахме вчера, не виждам никаква пречка. Така че ако някой друг не си е променил мнението нощес, ние не сме, би трябвало днес да имаме споразумение и утре правителство. Не чакаме АБВ. Трите партии, които дадохме пресконференция вчера, трябва да подпишем едностранни декларации за подкрепа на програмната декларация на правителството - и ГЕРБ, и ние, и Патриотичният фронт. Когато имаме тези декларации за подкрепа, тоест имаме мнозинство, ние с ГЕРБ ще подпишем споразумението. Ако има министър от АБВ, нека да не гадаем, той ще е квота на ГЕРБ.

АБВ най-вероятно ще подкрепи правителството – стана ясно от думите на Росица Янакиева. Отговорностите, които поехме още в началото на кампанията, призива ни към всички политически сили да се консолидираме, защото има нужда държавата в този момент от едно разумно управление. Най-важното е, че в резултат на всички тези разговори, в резултат на всички тези преговори, характерът на правителството се промени, не зная дали забелязвате - ако то се окачествяваше като дясноцентристко до преди една седмица, сега вече в програмата е налице социалният елемент. Тя не уточни дали АБВ ще има министър.

От своя страна съпредседателят на Патриотичния фронт Валери Симеонов подчерта, че ще подкрепи цял мандат на това правителство, но и че формацията му ще настоява за прочистване на държавната администрация от кадри на ДПС.
Ще подкрепим правителство с пълен мандат. Няма да си играем само на избори. Не е целта на всяка цена участие във власт, никога не е била тази цел, винаги сме го казвали. Ако поискат специалисти в някои области и ние имаме такива, няма лошо да им подадем такива. Нищо против етносите в България - но тези фигури, които стоят в началото на едни доста сочни, богати хранителни вериги, ще бъдат премахнати. Те са публично известни, във всяка област си ги знаят, и в областните управи си ги знаят, и в агенциите си ги знаят. Не мислете, че влизаме в един нов, непознат свят.