Финансовият министър Румен Порожанов ще представи възможните решения за казуса КТБ

Временната бюджетна комисия в парламента ще изслуша финансовия министър Румен Порожанов за възможните решения по случая с Корпоративна търговска банка

Заседанието ще е закрито. Спасяването на банката е заложено като възможност в предложената актуализация на бюджета за тази година, но тя все още не е обсъдена нито в ресорната комисия, нито в пленарната зала.

Ако се стигне до отнемане на лиценза на Корпоративна търговска банка, гарантираните депозити до 196 000 лева трябва да бъдат изплатени в рамките на 20 дни. За това обаче са необходими 1,7 млрд. лева допълнително във Фонда за гарантиране на влоговете, а възможностите за попълването му са няколко. Едната е самият фонд да емитира държавно гарантиран дълг. Друг вариант е фондът да получи заем от държавата, като при неформалната среща на депутатите и финансовия министър Румен Порожанов бе обсъден вариантът държавата да емитира държавни ценни книжа, а сред това да кредитира фонда срещу по-висока лихва. От фонда гарантират, че вече са направени постъпки за попълването на необходимите средства и при сценарий с фалит, всички гарантирани влогове ще бъдат изплатени. Държавните дружества обаче ще изгубят всичко.

Миналата седмица пленарната зала отхвърли възможността за законодателни промени, които да позволят оздравяване на Корпоративна търговска банка. Въпреки това тази възможност формално съществува, тъй като все още не е готов финансовият отчет. До отнемане на лиценза ще се стигне, ако се потвърдят очакванията за отрицателен капитал.