Обама призова републиканците към сътрудничество

Очаква се Обама да поиска от конгреса да одобри употребата на военна сила срещу ИДИЛ

Американският президент Барак Обама призова републиканците в конгреса към сътрудничество, предадоха информационните агенции.

„Очевидно е ,че можем да намерим области, по които имаме съгласие и можем да работим заедно." - заяви Обама по повод на спечеленото от Републиканската партия мнозинство в конгреса след проводените в страната частични избори.

„През следващите малко повече от две години смятам да работя по най-добрия начин за   сигурността и благоденствието на американците." - увери Обама, който след изборната загуба на демократите се лиши от значителна част от влиянието си в конгреса.

„На всички, които гласуваха вчера искам да кажа - чувам вашия глас. На онези две трети от избирателите, които рушиха да не гласуват вчера, казвам - чувам и вашия глас." - допълни американският президент.

Той призова републиканците, заедно с демократите, да приемат „без драматизъм" бюджета, който ще бъде подготвен до няколко седмици.

Преди това лидерът на новото мнозинство в сената - републиканецът Мич Макконъл, заяви, че републиканците нямат намерение да създават обструкции по отношение на бюджета със затваряне на държавни институции и че разчита дъ боде постигнато съгласие с демократите.

Очаква се Обама да поиска от конгреса да одобри употребата на военна сила срещу ИДИЛ.

На проведените във вторник, 4 ноември, частични избори Републиканската партия запази мнозинството си в камарата на представителите, като заедно с това, за първи път от 8 години спечели мнозинство и в сената.