По-леки мерки при кандидатстване за енергийно обновяване на домовете

МРР ще подобряване ефективността на работата по проекта Енергийно обновяване на българските домове

Работна среща за подобряване ефективността на работата по проекта Енергийно обновяване на българските домове се проведе в Министерството на регионалното развитие, съобщиха от пресцентъра на ведомството.

Срещата бе по инициатива на зам.-министър Ангел Петров и директора на Дирекция “Обновяване на жилищни сгради“ в министерството Гергана Благиева. 

Участие взеха седемте проектни мениджъри по проекта, експерти от министерството, представители на Външното звено за изпълнение на проекта, представители на фирмите, изпълняващи строителен надзор и техническо обследване, проектанти и членове на Асоциацията на собствениците на жилищни сгради. 

Бяха обсъдени предложения за по-успешното и ефективно реализиране на програмата за саниране. Участниците в срещата коментираха слабостите при изпълнение на отделните процедури, като бяха предложени конкретни мерки за тяхното отстраняване при реализацията на програмата през новия програмен период на ЕС 2014-2020 г.

Дискутирана бе възможността Министерството на регионалното развитие да съдейства за облекчаване на процедурите за издаване на строителни разрешения при саниране на сградите. 

Г-жа Благиева запозна участниците с изпълнението на програмата към днешна дата и направените положителни промени от служебното правителство. 

Особено внимание бе обърнато на подписаните споразумения с 10 банки за осигуряване на ниско лихвени кредити за бенефициенти по програмата. 

Отчетено бе и решението на Министерски съвет за подпомагане на социално слабите лица, кандидатстващи за допълнителна финансова помощ, необходима за участие в проекта. 

Гергана Благиева напомни, че до 15.01.2015 г. ще се приемат заявления за финансова помощ и изпълнение на обновяване за енергийна ефективност по проекта, финансиран по Оперативна програма „Регионално развитие“ 2007-2013 г.

След тази дата, заявления няма да се приемат предвид крайния срок за приключване на строително-монтажните дейности – 31.10.2015 г. „Целта ни е до октомври 2015г. да имаме обновени над 100 сгради“, заяви Гергана Благиева.
По-рано днес зам.-министър Ангел Петров подписа Рамково споразумение за строителство по проекта за Енергийно обновяване на българските домове за Северен централен район. Той включва територията на градовете – Велико Търново, Габрово, Разград, Русе, Силистра, Свищов.

Фирмите, участващи в обществената поръчка за Северен централен район са: „ПСТ Холдинг“ ЕАД, ДЗЗД „Жилсан“, „Планекс“ ООД, „НСК София“ ЕООД, ЕТ „Проект Строй-Петър Петров“, „Валентин Петров 2004“ ООД и „Трейс-София“ АД. Прогнозният брой сгради, които следва да бъдат обновени, според обявлението за възлагане на обществената поръчка, е 17, като прогнозната стойност за изпълнение на строително-монтажните работи е 4 331 080 лева без ДДС.

За Северен централен район са избрани фирми - проектанти и авторски надзор по време на строителството – ДЗЗД „Матис-ВТ“ и Обединение „Линк –Русе“.