Захариева: Парите на общините в КТБ са гарантирани с държавни ценни книжа

Министерство на регионалното развитие има 13 млн. лв. блокирани в банката

Като служебен кабинет отпуснахме безлихвени кредити от държавния бюджет на тези общини, които имат пари там, така че да може те наистина да изплащат своите задължения и към фирми, и към работници и служители. 

Това заяви за Екатерина Захариева, вицепремиер и министър на регионалното развитие при блиц контрол в парламента, предаде „Фокус”.

„Не отговарям за казуса КТБ”, заяви Захариева, но посочи, че всички пари на общините са гарантирани с държавни ценни книжа. „Доколкото знам и БНБ, и МФ са препоръчали продажба на тези държавни ценни книжа, за да може общините да се обезщетят”, подчерта тя.

Захариева припомни, че като част от предишният кабинет, са приели наредба за диверсификация на риска на държавните пари и в момента в тази банка, ако не беше приета, щеше да има само 750 млн. лева от енергетиката. „И в предишният, и в този кабинет мисля, че сме работили в защита на държавните пари”, обяви Захариева.

Захариева добави, че в МРР има 13 млн. лева в КТБ, свързани с ОП „Регионално развитие” и допълни, че това,което са направили, е да подпишат рамково споразумение с 10 банки, които да осигурят това нисколихвено кредитиране, докато се реши случая с КТБ.