Здравният министър: Има победител в конкурса за доставка на шествалентната ваксина

Готов е и новият имунизационен календар

Има победител за доставка на шествалентната ваксина. Това каза пред журналисти в Министерски съвет служебният министър на здравеопазването Мирослав Ненков, предаде „Фокус”. В конкурса са се явили две фирми. Ненков обясни, че в момента се изчаква 10-дневният срок за обжалване. „Ако никой не се сети да обжалва, надявам се моят наследник да подпише договора и да се приключи веднъж-завинаги с тази драма за шествалентната ваксина. Да кажем в следващия час ще излезе точната сума на сайта на Министерство на здравеопазването, но е хубаво това да се случи след подписване на договора, като мине обжалването”, заяви Ненков.

„Ще има аванс и за началото на годината, докато още няма да е готова обществената поръчка за другата година. Надявам се да има и рамково споразумение, за да може производителите на ваксини да ни вкарат в плановете си. Става въпрос за две-три години, да се спази цикълът на производство на този вид медицински продукт”, допълни министърът. „За моя приятна изненада, фирмата си оттегли жалбата. Сега чакаме да видим какво ще стане с този търг. Считам въпроса за решен, надявам се”, посочи Мирослав Ненков.

Според експертите от Националния съвет по имунопрофилактика, петвалентната ваксинация при нашите условия, нашата заболяваемост и нашия огромен процент покрити деца, е добре. Шествалентната ваксина също е добре, още един антиген само с едно убождане, това са хубави неща”, добави той. Министърът уточни, че новият имунизационен календар е готов и в него е заложена свободата да се решава колко валентна да е ваксината.
На въпрос дали ще остане на поста си – министър на здравеопазването – Ненков посочи: „Почти сигурно няма да ми бъде предложен поста. С мен не са водени разговори, а правителството се обявява след два дни. Съмнявам се, че ще ми предложат”.